Αναταραχή και αβεβαιότητα στα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει προκαλέσει η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς τα κολέγια δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετική απόφαση!

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν από το πρωί χθες με το υπουργείο Παιδείας για να διευκρινίσουν αν η απόφαση αφορά η όχι και τα κολέγια και σε ποια κλίμακα ΦΠΑ εμπίπτουν, ωστόσο ουδείς γνώριζε να απαντήσει και παρέπεμπαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης λέει στα «ΝΕΑ» ότι, «με βάση όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση, είτε στα κολέγια δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ είτε αν επιβληθεί θα είναι της τάξης του 6% όπως στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα ωδεία κ.λπ., καθώς όλα ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση. Σε περίπτωση πάντως που επιβληθεί ΦΠΑ, τότε αναμένονται απολύσεις και μειώσεις μισθών, αποχωρήσεις σπουδαστών αλλά και δικαστικές προσφυγές, καθώς θα πρόκειται για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού».

Είναι πάντως ενδεχόμενο πίσω από την ασάφεια για τα κολέγια να υποκρύπτεται κάτι άλλο, έλεγαν στελέχη του χώρου. Ενδέχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο να έχει βρεθεί η επιβολή του ΦΠΑ όχι συνολικά αλλά ειδικότερα στα κολέγια. Η υιοθέτησή του, κατά τους θεσμούς, μπορεί να παραβιάζει κανόνες της ΕΕ εφόσον αποτελεί εμπόδιο για εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη – μέλη και προτίθενται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών συμφωνιών δικαιόχρησης με ελληνικά κολέγια, καθώς τα καθιστά μη ανταγωνιστικά. Αλλά και επειδή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών.