Τουλάχιστον τρεις ευρείες κυβερνητικές συσκέψεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου με αφορμή την άφιξη –σήμερα –του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, γεγονός που υποδηλώνει και τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με τη γαλλική προεδρία. Σε αυτές εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται από το πώς θα καθήσουν Τσίπρας και Ολάντ στα επίσημα αυτοκίνητα μέχρι το πώς θα αποσπάσει η κυβέρνηση μία υποστηρικτική δήλωση του γάλλου προέδρου για το χρέος. Το θέμα των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικό, αλλά αναμένεται να απασχολήσει τις σχέσεις των δύο κρατών και στο εγγύς μέλλον, ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρουν στην παρουσία Ολάντ στη χώρα μας θεωρώντας πως αποτελεί από μόνη της ακόμη ένα μήνυμα στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης για προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Φρανσουά Ολάντ για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτή, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της Γαλλίας κατά το ολιγοήμερο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ δημοψηφίσματος και ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής όταν η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή του Grexit.

Είναι κοινό μυστικό ότι στις συνομιλίες των δύο πλευρών θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. Το Μαξίμου κάνει λόγο για αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων και αναφέρεται σε μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας ελληνογαλλικής διακήρυξης ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και στον έλληνα Πρωθυπουργό.

Μεταξύ των άλλων, τον Ολάντ θα συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας καθώς και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα ενταχθεί και το προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Φρανσουά Ολάντ που συνοδεύεται και από δεκάδες επιχειρηματίες θα παρακαθήσει απόψε σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.