Η οστεοπόρωση όχι μόνο δεν προσβάλλει μόνο γυναίκες όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά οι άνδρες που θα την εκδηλώσουν και θα πάθουν κάταγμα εξαιτίας της, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από επιπλοκές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, σύμφωνα με τα οποία σε κάθε Ελληνα με οστεοπόρωση αντιστοιχούν μεν σχεδόν τέσσερις Ελληνίδες, αλλά ο αριθμός όσων χάνουν τη ζωή τους από οστεοπορωτικό κάταγμα είναι παραπλήσιος με εκείνον των γυναικών.
Οπως εξηγεί ο Γεώργιος Π. Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), υπολογίζεται ότι σχεδόν 640.000 άτομα (οι 135.000 άνδρες) ηλικίας άνω των 50 ετών στη χώρα μας πάσχουν από οστεοπόρωση, με 86.000 από τους ασθενείς και στα δύο φύλα να εκδηλώνουν σε ετήσια βάση κάταγμα οστού εξαιτίας της.
Το 64% των ασθενών αυτών είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν 1.130 χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που οφείλονται στο κάταγμα. Ωστόσο το 46% των θυμάτων είναι άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι «αναλογικά με τον αριθμό όσων παθαίνουν κάταγμα, η πιθανότητα μετακαταγματικών επιπλοκών στους άνδρες είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις γυναίκες» τονίζει ο καθηγητής.
Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται συναρτώνται από τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας που συχνά έχουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. «Το κάταγμα επιτείνει τις ευπάθειές τους και πολλοί οδηγούνται στον θάνατο μέσα στον πρώτο χρόνο από αυτό. Οι συχνότερες επιπλοκές είναι αυτές από το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, δηλαδή καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, βαριές πνευμονίες και πνευμονικές εμβολές».
Ακολουθούν επιπλοκές από άλλα συστήματα όπως το ουροποιητικό (παρουσιάζονται κυρίως βαριές ουρολοιμώξεις που συχνά προκαλούν σηψαιμία) και το γαστρεντερικό (π.χ. βαριές γαστρορραγίες) αλλά οι πιο επίφοβες είναι οι νοητικές.
«Οι ηλικιωμένοι κυρίως με κάταγμα ισχίου, οι οποίοι κατά κανόνα είναι μεγαλύτερης ηλικίας, κινδυνεύουν να πάθουν προσωρινή ή μόνιμη διαταραχή της νοητικής λειτουργίας, διότι είναι πολύ μεγάλο σοκ για τον οργανισμό και για τον ψυχισμό τους αυτό που τους έχει συμβεί» εξηγεί ο καθηγητής. «Αν, μάλιστα, κάποιος έχει ήδη άνοια, η πρόσθετη νοητική επιβάρυνση μπορεί να είναι καταστροφική. Αυτός είναι και ο λόγος της γρήγορης κινητοποίησης των ασθενών αμέσως μετά την εγχείρηση: από την επόμενη κιόλας ημέρα θέλουμε να σηκωθούν από το κρεβάτι, να περπατήσουν και να καθήσουν στην καρέκλα, διότι αν τους αφήσουμε δεν θα σηκωθούν ποτέ».
Το χειρότερο είναι ότι τα οστεοπορωτικά κατάγματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και έτσι υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα έχουν φτάσει τα 107.000 τον χρόνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει ολοένα και περισσότερους ασθενείς να περιορίζουν ή να σταματούν τη θεραπεία τους, ακόμα κι αν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Οτι έχει ζωτική σημασία ο έγκαιρος έλεγχος για οστεοπόρωση και η άμεση λήψη μέτρων για όσους πάσχουν από αυτήν.
Ο καθηγητής Λυρίτης συνιστά προληπτική μέτρηση οστικής μάζας στην ηλικία των 65 ετών για τους άνδρες και 6 έως 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση (άρα την εμμηνόπαυση) στις γυναίκες. Με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κάθε ατόμου, θα προσδιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχει να εκδηλώσει οστεοπορωτικό κάταγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία και αναλόγως θα αποφασιστεί αν απαιτείται προληπτική θεραπεία και συστηματική παρακολούθηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από