Νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΕΛΑΔΕ) με αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας, διοικητικό συμβούλιο και διευθύνοντα σύμβουλο, έχει έτοιμο η κυβέρνηση και προετοιμάζεται να καταθέσει εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή. Νωρίτερα όμως θα πρέπει να κλείσει ο «φάκελος Κατερίνα Σαββαΐδου», μια υπόθεση η οποία αναμένεται να φανεί μέσα στην εβδομάδα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου τής ζήτησε, μεταφέροντάς της τη θέση του Πρωθυπουργού, να διευκολύνει την κυβέρνηση υποβάλλοντας την παραίτησή της.

Είχε προηγηθεί άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εις βάρος της Σαββαΐδου αλλά και κλήση σε απολογία από τον Οικονομικό Εισαγγελέα για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε υπόθεση φορολογικού προστίμου.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου μέσω κύκλων της διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, κάνοντας λόγο για «στημένη υπόθεση» και απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς περί παράβασης καθήκοντος και κυρίως της κακουργηματικής απιστίας. Αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως αφού πρώτα δώσει εξηγήσεις στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Ειδικά για το θέμα του προστίμου των 78 εκατ. ευρώ σε εταιρεία στην οποία διετάχθη επανέλεγχος από τη Σαββαΐδου, πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν πάγωσε, σημειώνοντας πως έχει γίνει ήδη κατάσχεση ακινήτου της ελεγχόμενης εταιρείας, όσο διαρκεί ο επανέλεγχος.

Κυβερνητικές πηγές, την ίδια ώρα, θέτουν ηθικό ζήτημα. «Αν ένας εφοριακός παραπεμπόταν, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα έμπαινε απευθείας σε αργία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας με νόημα πως εντός της εβδομάδας «θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο θέμα της αποζημίωσης της κ. Σαββαΐδου».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τους δανειστές. Πηγές του κουαρτρέτου οι οποίες ρωτήθηκαν χθες από «ΤΑ ΝΕΑ» απέφυγαν να πάρουν θέση, επισημαίνοντας όμως πως στον βαθμό που ρωτηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, θα υπάρξει τοποθέτηση.

Η θέση των δανειστών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 2014, η «παραίτηση» του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την τρόικα, η οποία έκτοτε ήταν ανένδοτη στην ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.