Κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 15,5 εκατ. δολαρίων απήγγειλαν στον πρόεδρο της Βουλή, οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας, ο οποίος όπως φαίνεται θα παίξει ρόλο – κλειδί σε ενδεχόμενη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε ήδη κατηγορηθεί από εισαγγελείς τον Αύγουστο ότι έλαβε… κάτω από το τραπέζι 5 εκατ. δολάρια για να εγκρίνει μια σύμβαση της Petrobras.

Το σκάνδαλο διαφοράς που ταλανίζει τη χώρα υπολογίζεται ότι προκάλεσε αθροιστικά ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων από το 2004 ως το 2014. Η έρευνα έδειξε ότι ο Κούνια και η σύζυγός του διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Από την πλευρά του ο 57χρονος πολιτικός διαψεύδει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται. Να σημειωθεί ότι στα χέρια το προέδρου της Βουλής βρίσκεται η απόφαση να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ. Μέχρι σήμερα έχει απορρίψει πολλά αιτήματα για να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, όμως αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για νέα αιτήματα.