Θετικά επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι διατηρεί τη διαφωνία του με συγκεκριμένα άρθρα, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιδείξει έντονο μεταρρυθμιστικό πνεύμα και να συγκρουστεί με τη διαφθορά».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε ότι περιλαμβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος της συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας «θα ξεκλειδώσει τις πόρτες προς την αναδιάρθρωση του χρέους και την έξοδο από την κρίση.

Στο πακέτο των μέτρων αυτών, συνέχισε ο Νίκος Νικολόπουλος, «υπάρχουν ειδικότερες ρυθμίσεις, που κατά την άποψή μου όχι μόνο δεν συνιστούν μεταρρύθμιση ή δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά δεν θα έχουν και κανένα αποτέλεσμα, ενώ θα βαθύνουν την κρίση και την ύφεση στην χώρα».

«Οχι» από την ελάσσονα αντιπολίτευση

Καταψηφίζουν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) θα καταψηφίσει επί της αρχής, ανέφερε ο εισηγητής Γιάννης Κουτσούκος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παράταξή του να ψηφίσει επιμέρους άρθρα. «Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν αναγκαίο και αναπόφευκτο» υποστήριξε ο Γιάννης Κουτσούκος και το χαρακτήρισε αποτέλεσμα ατυχών επιλογών και «τυχοδιωκτικής πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι αναιρεί ευνοϊκές ρυθμίσεις που διευκόλυναν την πραγματική οικονομία, όπως η επιβάρυνση των ενοικιαζομένων δωματίων και των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και η αναίρεση των ευνοϊκών διατάξεων για όσους έκαναν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, έκανε λόγο για ανατροπή ώριμων δικαιωμάτων που κατοχύρωναν οι προηγούμενοι νόμοι, για μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, και «για μανία για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις Στρατούλη».

Σχολιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, είπε ότι «επιχειρεί να αναιρέσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο που κατοχύρωσε το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και να το συνδέσει με περιουσιακά στοιχεία», ενώ αναρωτήθηκε «τι θα γίνει στον επόμενο νόμο για το ασφαλιστικό».

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη για το κεφάλαιο, όχι για τον λαό» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα είναι «ταξικά βάρβαρα, και οδοστρωτήρας» για τον λαό.

Χαρακτήρισε «ανέκδοτο τα περί φοροδιαφυγής και πρόσχημα για να ενταθεί η φοροεπιδρομή στον λαό», ενώ υποστήριξε ότι «το κεφάλαιο νομότυπα φοροδιαφεύγει στους φορολογικούς παραδείσους και εκμεταλλεύεται τα φορολογικά παραθυράκια που δημιουργούν οι κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί «τη σύνδεση των εισφορών με τη φοροδοτική ικανότητα και όχι με την σχέση εργασίας και με τον τρόπο αυτό ανατρέπει την κοινωνική ασφάλιση». Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση του προνοιακού επιδόματος για τους υπερήλικες ανασφάλιστους και εξέφρασε φόβους ότι «ξεκινάει το ξήλωμα των βαρέων και ανθυγιεινών, βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζομένους στην καθαριότητα των ΟΤΑ».

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει «κάθε διάταξη που βοηθάει τον ελληνικό λαό». «Σας στηρίξαμε το καλοκαίρι, γιατί τα σχέδιά σας για την δραχμή και οι εσωκομματικές σας έριδες θα έριχναν τη χώρα στα βράχια» είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού.

Ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου, των ανταλλακτηρίων και των ενεχυροδανειστηρίων. Εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν το ταμείο των ενστόλων, ενώ ζήτησε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών σε μικρές επιχειρήσεις όπως τα περίπτερα που εργάζονται με μικρό ποσοστό κέρδους.

«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται με βάση τα εισοδήματα και όχι την περιουσία των πολιτών» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, για την οποία εκτίμησε ότι δεν θα αποφέρει «ούτε ένα ευρώ». Κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του κόμματός του με «την απαλλαγή των εργολάβων δημοσίων έργων από τα ανταποδοτικά τέλη».