Μια μέρα, πριν από πολλούς αιώνες, όταν η Ευρώπη δεν είχε ακόμα εκχριστιανιστεί, κάπου στις βόρειες εσχατιές της Σουηδίας, σε ένα χωριό με το παράξενο όνομα Κορπιλομπόλο, έφτασε μετά από μεγάλο ταξίδι, ένας περιπλανώμενος σαμάνος. Το μέρος του άρεσε και αποφάσισε να εγκατασταθεί.

Τους κατοίκους του, τους μύησε κι εκείνους στη μαγεία. Όταν όμως μετά από καιρό έφτασαν εκεί οι πρώτοι χριστιανοί σταυροφόροι, αντικρίζοντας ένα ολόκληρο χωριό να πραγματοποιεί σκοτεινές τελετές, αποφάσισαν να το καταστρέψουν. Φεύγοντας για άλλα μέρη, οι λίγοι επιζήσαντες άφησαν πίσω τους μια ισχυρή κατάρα.

Μια από τις συνέπειές της, ήταν η εντόνως ρυθμική και εκστατική μουσική, που με ένα μαγικό τρόπο έπαιξαν όσες γενιές μεγάλωσαν έκτοτε στο Κορπιλομπόλο. Λέγεται μάλιστα ότι η κατάρα κρατάει μέχρι σήμερα. Και πως το τελευταίο κλαδί στο γενεαλογικό δέντρο του αναθεματισμένου χωριού, είναι οι Goat.

Εκτός από θρύλους βέβαια, η σουηδική μπάντα ξέρει και μουσική. Μια μουσική που ωρίμασε στο περσινό άλμπουμ Commune κι έγινε ένα ομογενές πλέον μίγμα, από tribal ρυθμούς, kraut rock επαναλήψεις και παραμορφωμένες μπάσες συχνότητες, αλλά και μεσανατολικής τεχνοτροπίας μελωδίες ή και φανκ αναφορές.

Μιλώντας κανείς για επιρροές, θα έπρεπε να αναφέρει τους Funkadelik και το ζωογόνο Maggot Brain τους, τους Spacemen 3 και τη μινιμαλιστική ψυχεδέλειά τους, αλλά και την ορμή του Fela Kuti, τις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των Congos ή το ροκ των Rolling Stones. Όλα, πασπαλισμένα συχνά, με κάποιο ανατολικό μπαχαρικό.

Η ίδια η μπάντα, έχει παραθέσει ακόμα και κελαηδίσματα πουλιών ή συγκεκριμένες τροφές σαν πηγή έμπνευσης, πράγματα που μάλλον συνέβαλλαν ώστε να ταξινομηθούν στην κατηγορία World Music. Στην περίπτωσή τους πάντως, δεν πρόκειται για την ανένμπνευστη ταμπέλα με την οποία περιγράφεται όποια μουσική δεν θυμίζει Ευρώπη και Αμερική. Πάλι σύμφωνα με τους ίδιους, «όλοι, κάποια «παγκόσμια μουσική» παίζουν».

Λέγεται ότι όλα αυτά, περισσότερο βιώνονται, παρά ακούγονται. Με όσο το δυνατόν λιγότερους εξωτερικούς περισπασμούς, ώστε να λειτουργήσουν σαν συνολική εμπειρία και όχι σαν άθροισμα τραγουδιών.

Τα μέλη του συγκροτήματος φορούν μάσκες (και περίπλοκες, ασαφώς παραδοσιακές φορεσιές), γιατί «η μουσική ακούγεται καλύτερα όταν δεν δεσμεύεται από τα πρόσωπα», γιατί «έτσι συνδεόμαστε μόνο μουσικά με τους ακροατές», γιατί «το τραγούδι έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτόν που το εκτελεί».

Ο γενικότερος τρόπος ζωής τους, περιλαμβάνει κατά δήλωσή τους «επικλήσεις, προσευχές και ολική αγαλλίαση». Σημαίνουν άραγε όλα αυτά, ότι και στη σκηνή του Gagarin 205 όπου θα ανέβουν έπειτα από τους δικούς μας, επιθετικά ψυχεδελικούς Kooba Tercu, μαύρη μαγεία και βουντού θα κάνουν;

Η απάντηση, το Σάββατο το βράδυ. Όπως πάντως εξηγούσαν αστειευόμενοι πριν από παλιότερη συναυλία τους, το μόνο κακό που θα συμβεί, θα είναι «η συγκομιδή των ψυχών όσων παρευρεθούν στο ζωντανό, μουσικό τελετουργικό μας».

nfo:

GOAT

Gagarin 205, Λιοσίων 205

Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ

Ώρα έναρξης: 21:00

Προπώληση: Viva.gr, Public, Seven Spots, Ιανός, Παπασωτηρίου, The Lab t-shirts, Rhythm Records

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Kooba Tercu