Η προσφορά μαύρου χρυσού σε όλο τον κόσμο είναι σημαντική, αλλά οι μεγάλες πετρελαϊκές κάνουν ουρά για να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα στο Ιράν, την ώρα που μειώνουν τις δαπάνες και εγκαταλείπουν τις εξορύξεις σε άλλες περιοχές. Το παράδοξο αυτό εξηγείται από έναν παράγοντα: το χαμηλό κόστος.

Το Ιράν είναι μια από τις φθηνότερες χώρες στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να κάνει έρευνες για πετρέλαιο, αλλά και να το βγάλει στην επιφάνεια από υπάρχουσες πετρελαιοπηγές. Για τον λόγο αυτόν η μεγάλη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού έχει κάνει τη χώρα ακόμη πιο ελκυστική για τους επενδυτές, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία με τη Δύση για τα πυρηνικά θα οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η φθηνότερη παραγωγή πετρελαίου ανά βαρέλι ενδιαφέρει πάρα πολύ τις εταιρείες την ώρα που αυτές προχωρούν σε περικοπές προσωπικού μετά τη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού κατά 40%. Η Royal Dutch Shell τον προηγούμενο μήνα εγκατέλειψε τις έρευνες για μαύρο χρυσό στην Αρκτική επικαλούμενη το μεγάλο κόστος που αυτές συνεπάγονται. Η Total μετέβαλε τους στόχους για παραγωγή πετρελαίου ύστερα από μείωση των επενδυτικών δαπανών. Οι δύο εταιρείες, όπως κι άλλες, έστειλαν τους προηγούμενους μήνες στελέχη τους στην Τεχεράνη προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν, τη National Iranian Oil Co.

Την ώρα που το κόστος της ανάπτυξης πετρελαιοπηγών στον Καναδά ή τις ΗΠΑ μπορεί να κυμανθεί από τα 59 έως τα 114 δολάρια το βαρέλι, το αντίστοιχο κόστος στο Ιράν δεν ξεπερνά τα 31 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Το αντίστοιχο κόστος στη Σαουδική Αραβία είναι επίσης μικρό, αλλά η χώρα αυτή είναι κατά κύριο λόγο εκτός ορίων για τις ξένες πετρελαϊκές που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Το Ιράν θέλει να κάνει 50 ενεργειακά έργα με επενδυτές και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. © Bloomberg News