Ρώτησαν κάποτε τον Θαλή τον Μιλήσιο: «Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος;». «Τις ευδαίμων; Ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχήν εύπορος, την δε φύσιν ευπαίδευτος» απάντησε ο –κατά τον Αριστοτέλη –πρώτος έλληνας φιλόσοφος. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χιλιετίες για να γίνει κατανοητό το βαθύτερο νόημα των λόγων του Θαλή από έναν μεγάλο σύλλογο – θαυμαστή της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Αίαντας του Αμστερνταμ, γνωστός ως Αγιαξ, αποφάσισε να μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα.

Δίπλα στον τίτλο «Το Μέλλον» (De Toekomst), όπως ονομάζεται η φημισμένη ποδοσφαιρική του σχολή, πρόσθεσε το λήμμα «Σχολείο».

Αντιλαμβανόμενος τις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά κυρίως τον ρόλο του στην κοινωνία, ο ολλανδικός σύλλογος αποφάσισε να προσφέρει στα παιδιά που του εμπιστεύονται το μέλλον τους έναν συνδυασμό υψηλού επιπέδου σπουδών με ποδοσφαιρικά μαθήματα.

Οι νεαροί σπουδαστές διδάσκονται μεταξύ άλλων οικονομικά, κοινωνιολογία, τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουν τον Τύπο αλλά και το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι ίδιοι. Το Σχολείο του Μέλλοντος διαθέτει βιβλιοθήκη, στούντιο πολυμέσων και εργαστήριο για τα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Ο Αγιαξ πιστεύει πως Το Σχολείο του Μέλλοντος θα βελτιώσει τις επιδόσεις των επίδοξων ποδοσφαιριστών τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα μαθήματά τους. Οσα παιδιά δεν καταφέρουν να καθιερωθούν μέσα στις τέσσερις γραμμές θα έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι ομάδα θα υποστήριζε σήμερα ο Θαλής!