Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα να εγκαινιάζει το σαφάρι κεφαλαίων απευθυνόμενη στους ομολογιούχους της.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε δημόσια προσφορά σε ομολογιούχους της για να καλύψει ένα μέρος της αύξησης κεφαλαίου που θα κάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test, της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είναι 10%-15% για τα λεγόμενα junior ομόλογα και περίπου 50% για τα senior.

Εναλλακτικά οι ομολογιούχοι μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα με μετοχές, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Οι ομολογιούχοι καλούνται να αποφασίσουν έως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε και θα έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Την κίνηση της Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν χθες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι υπήρξαν φειδωλοί στα στοιχεία που έδωσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι ανάγκες που προκύπτουν με βάση το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών κυμαίνονται κάτω από τα 10 δισ. ευρώ. Για το δυσμενές σενάριο, το τοπίο στη Φρανκφούρτη ήταν χθες θολό, κάτι που οδήγησε τραπεζικές πηγές στην εκτίμηση ότι το νούμερο ίσως να είναι μεγάλο. Πάντως, οπωσδήποτε το συνολικό νούμερο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ κάτω από τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Ο στόχος των τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από το βασικό σενάριο από τους ιδιώτες. Από εκεί και πέρα, τη διαφορά των κεφαλαιακών αναγκών μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου θα την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη για το σύνολο των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν αυτές από την αγορά έθεσε προχθές ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.