Στη Γαλλία δεν ευδοκιμούν οι Τουλίπες. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ποδοσφαιρική Ιστορία μετά το déjà vu που βιώνουν οι Ολλανδοί, οι οποίοι θα είναι οι μεγάλοι απόντες από το ραντεβού του Euro 2016.

Την τελευταία φορά που η Γαλλία φιλοξένησε αγώνες τελικής φάσης Euro, το 1984, οι Ολλανδοί απέτυχαν να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης έχοντας μάλιστα στον ίδιο όμιλο την Ισλανδία.

Τριάντα ένα χρόνια μετά οι Οράνιε αποτυγχάνουν ξανά να προκριθούν σε τελική φάση Euro –για πρώτη φορά έκτοτε –το οποίο διοργανώνει ξανά η Γαλλία.

Η χθεσινή βραδιά στο Αμστερνταμ ήταν μια μαύρη σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία των Ολλανδών καθώς ηττήθηκαν για πρώτη φορά σε δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια (από Ισλανδία και Τσεχία). Αν και χρειάζονταν τη νίκη για να έχουν ελπίδες να πάνε στα μπαράζ, εντούτοις ηττήθηκαν 3-2 από την Τσεχία η οποία έπαιξε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σούκι στο 43′. Οι Τσέχοι προηγήθηκαν 3-0 απέναντι σε μια ολλανδική άμυνα, οι παίκτες της οποίας είχαν μεταξύ τους συνολικά 17 διεθνείς συμμετοχές. Το ματς εξελίχθηκε σε παρωδία για τους Ολλανδούς όταν ο Φαν Πέρσι που μπήκε αλλαγή πέτυχε το τρίτο γκολ των Τσέχων, πριν καταφέρει να το ξεχρεώσει σημειώνοντας το τελικό 3-2.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία που διεκδικούσε μαζί με την Ολλανδία θέση στα μπαράζ από τον 1ο όμιλο, νικούσε 1-0 την Ισλανδία και έπαιρνε το εισιτήριο για τα τελικά ως καλύτερη τρίτη στέλνοντας την Ουγγαρία στη διαδικασία των πλέι οφ.

ΠΑΛΕΨΕ Η ΚΥΠΡΟΣ. Η Κύπρος άγγιξε το θαύμα απέναντι στη Βοσνία όταν προηγήθηκε 2-1 με γκολ των Χαραλαμπίδη και Μυτίδη, αλλά τελικά υπέκυψε στην ανωτερότητα των φιλοξενουμένων οι οποίοι νίκησαν 3-2 και εξασφάλισαν συμμετοχή στα μπαράζ.

Στα τελικά που θα διεξαχθούν 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου σε δέκα γαλλικές πόλεις έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή οι Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Κροατία, Τουρκία, Ισλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία, Αλβανία και Σλοβακία, εκ των οποίων οι πέντε τελευταίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Στα μπαράζ θα συνεχίσουν οι Βοσνία, Δανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Σουηδία και Ουκρανία. Η κλήρωση θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι στη Νιόν.

Μετά την ολοκλήρωση και των μπαράζ στις 17 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η κλήρωση της τελικής φάσης, στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Οι επικεφαλής

Επικεφαλής ομίλων θα τεθούν οι Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Βέλγιο, το οποίο μετά τη χθεσινή νίκη του επί του Ισραήλ με 3-1 θα βρεθεί πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA στο τέλος του μήνα.