Ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων μίσους που καταγράφει η αστυνομία σημειώθηκε στην Βρετανία από τον Μάρτιο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, με την συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων να έχει ρατσιστικά κίνητρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Καταγράφηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε πως η αύξηση οφείλεται στο ότι περισσότερα θύματα καταγγέλλουν επιθέσεις που υφίστανται στην αστυνομία, καθώς και στις καλύτερες μεθόδους εξιχνίασης τέτοιων επιθέσεων από την αστυνομία.

Τα εγκλήματα μίσους προσδιορίζονται ως ποινικό αδίκημα όταν το θύμα πιστεύει πως το κίνητρο της επίθεσης σχετίζεται με προσωπικά χαρακτηριστικά του όπως η φυλή, η θρησκεία, ή η αναπηρία του.

Άλλα κυβερνητικά στοιχεία, που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα των τελευταίων τριών ετών, και στοιχεία από συνεντεύξεις με πολίτες, υποδεικνύει ότι 222.000 εγκλήματα μίσους διαπράττονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση αυτή, ενώ η Κάρεν Μπράντλεϊ, υφυπουργός της κυβέρνησης αρμόδια για την αποτροπή της κακοποίησης και εκμετάλλευσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο δράσης για να καμφθεί η αύξηση των εγκλημάτων μίσους.

«Τα εγκλήματα που έχουν κίνητρο το μίσος ή την εχθρότητα ενάντια σε κάποιον εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, των σεξουαλικών του προτιμήσεων, της έμφυλης ταυτότητας, ή εξαιτίας της αναπηρίας του, προκαλούν απόλυτο αποτροπιασμό και αυτή η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη τους», δήλωσε η Μπράντλεϊ.

Όλες οι επιμέρους κατηγορίες εγκλημάτων μίσους παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, αλλά η μεγαλύτερη καταγράφηκε στον αριθμό των επιθέσεων με θρησκευτικά κίνητρα: 43%.

Ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιάσει ένα νέο Φόρουμ για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, δήλωσε πως θα δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις στην Βρετανία και την Ουαλία να καταγράφουν τα εγκλήματα μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων ξεχωριστά.

Αυτή η ταξινόμηση θα σημάνει πως τα εγκλήματα μίσους θα αποκτήσουν παρόμοια αντιμετώπιση με τις αντισημιτικές επιθέσεις.

«Θέλω οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι να γνωρίζουν ότι θα τους υποστηρίξουμε στην προσπάθειά τους να αντισταθούν σε όσους υποκινούν το μίσος και θα καταπολεμήσουμε την αφήγηση που διατείνεται ότι οι Μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται Βρετανοί», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Ζητάω από την αστυνομία να αναλάβει περισσότερη δράση ενάντια σε όσους επιδίδονται σε διωγμούς ανθρώπους απλώς και μόνο λόγω της θρησκείας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα μια στρατηγική για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού με λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών ιδεολογιών, που το Λονδίνο λέει ότι οδηγούν ανθρώπους στο δρόμο της βίας, ενώ κάποιοι άλλοι σημειώνουν τον κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.