Τον σαουδάραβα υπουργό Άμυνας συνάντησε ο ρώσος πρόεδρος για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία, ενώ το Ριάντ -που συντάσσεται με τις ΗΠΑ και η αεροπορία του οποίου επιχειρεί εδώ και μήνες στη συριακή επικράτεια- είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για την επέμβαση της Μόσχας. Μετά τη συνάντηση, η Μόσχα ανέφερε πως οι δύο χώρες «συμφωνούν στην ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία τρομοκρατικού χαλιφάτου».

Παράλληλα, τα ρωσικά πλήγματα βοήθησαν το συριακό στρατό να ανακτήσει θέσεις στην Ιντλίμπ.

Στο Σότσι, ο Βλ.Πούτιν είχε συνομιλίες με τον σαουδάραβα υπουργό Άμυνας σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γιο του σαουδάραβα βασιλιά) με κεντρικό θέμα το Συριακό. Το (σουνιτικό) Ριάντ τάσσεται σθεναρά εναντίον της παραμονής του Άσαντ στη συριακή διακυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι «και από τις δύο πλευρές, εξ όσων μπόρεσα να καταλάβω, υπάρχει η κατανόηση ότι η συνάντηση μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μας».

Και οι δύο πλευρές, είπε, «θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία τρομοκρατικού χαλιφάτου».

Ο Λαβρόφ αναγνώρισε πως η σαουδαραβική πλευρά έχει «ανησυχίες» πως οι στόχοι των ρωσικών επιδρομών δεν περιορίζονται σε θέσεις της τζιχαντιστικής ISIS.

Από την πλευρά του Ριάντ επισημάνθηκε επίσης ιδιαίτερα η ενόχληση της Σαουδικής Αραβίας στην προσέγγιση με την Τεχεράνη: «Εκφράσαμε την ανησυχία μας πως οι επιχειρήσεις μπορούν να θεωρηθούν συμμαχία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας» ανέφερε ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Πούτιν: Στόχος μας η σταθεροποίηση του Άσαντ

Σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική τηλεόραση, ο Βλ.Πούτιν υπερασπίστηκε την εμπλοκή της Μόσχας και επανέλαβε πως στόχος της είναι η σταθεροποίηση του συριακού καθεστώτος, αποκλείοντας εκ νέου εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων.

Επιδίωξη της Μόσχας είναι «να σταθεροποιηθεί η νόμιμη Αρχή» στη Συρία και να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για πολιτικό συμβιβασμό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων, ο Πούτιν εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Αποκλείεται, ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να το κάνουμε και οι σύροι εταίροι μας το γνωρίζουν» είπε, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Παράλληλα, επί του συριακού εδάφους, ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις της Χεζμπλάχ του Λιβάνου που επίσης υποστηρίζουν ενεργά τον Άσαντ πήραν τον έλεγχο της περιοχής του Ταλ Σκικ στην επαρχίας της Ιντλίμπ έπειτα από ρωσικά πλήγματα από αέρος.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», πλυ συγκεντρώνει πληροφορίες από τον εμφύλιο, οι σφοδρές ρωσικές επιδρομές στο σημείο έβαλαν στο στόχαστρο ένοπλες ομάδες που δεν σχετίζονται με την ISIS.

Επιπλέον, οι καθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης και σε κωμοπόλεις στην επαρχία της Χαμά, το Μουρέκ και το Αστάν, με χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και νέους πυραύλους εδάφους-εδάφους.