Ξεκάθαρη νίκη πέτυχαν την Κυριακή οι αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στον δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στην δεύτερη θέση, και μάλιστα σε απόσταση εννέα ποσοστιαίων μονάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μεγάλοι «ηττημένοι» είναι οι δημοσκόποι, οι οποίοι ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τού εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προσφυγική κρίση, περιορίζεται στο 31% από 25,8% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι Ελεύθεροι πέτυχαν εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους από το 15,3% στις εκλογές του 2009 στο 30,4%.

Στην τρίτη από την τέταρτη θέση με ποσοστό 11,7% (έναντι 12,6% το 2010) περνούν οι Πράσινοι, της έως τώρα αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου (ελληνικής καταγωγής), που συγκροτούν από τον Οκτώβριο του 2010 κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ.

Τέταρτο πλέον κόμμα είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 9,3% (έναντι 14% το 2010), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ απέσπασε ποσοστό 6,2%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 74%, έναντι του 67% πριν από πέντε χρόνια, ενώ από το σύνολο των 100 εδρών της τοπικής Βουλής, που αποτελεί συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταλάβουν τις 44 έδρες έναντι των 49 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 34 (αντί των 27), οι Πράσινοι 10 (11), το Λαϊκό Κόμμα 7 (αντί των 13) και το ΝΕΟΣ 5 έδρες.

Η ακροδεξιά έχασε παρότι κέρδισε…

Ελάχιστες αλλαγές στα αποτελέσματα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά την πλήρη καταμέτρηση των σχεδόν 180.000 επιστολικών ψήφων, μέσα στις επόμενες ώρες, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν πρόκειται να επιφέρουν διαφοροποιήσεις στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Μπορεί οι Ελεύθεροι να βελτίωσαν κατά σχεδόν έξι μονάδες το ποσοστό τους, ωστόσο το αποτέλεσμα αποτελεί έμμεσα μια ήττα του αρχηγού τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος απέτυχε για τρίτη στη σειρά φορά σε εκλογές στην Βιέννη να κατακτήσει την επιδιωκόμενη πρώτη θέση και να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης.

Κατά την άποψη ορισμένων παρατηρητών, ο Στράχε αποτελεί μια οξύτερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς και στο μεταξύ θανόντος Γεργκ Χάιντερ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τη διάσπαση του Κόμματος των Ελευθέρων τον Απρίλιο του 2005.

Ο ίδιος έχει θέσει επανειλημμένα από τότε υποψηφιότητες τόσο για το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στην Βιέννη, όσο και του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, αποτυγχάνοντας έως τώρα – παρά τις εντυπωσιακές ανόδους των Ελευθέρων του – και στους δύο στόχους του.

Στην Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν – σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία -εδώ και περίπου 100 χρόνια, από το 1918, με μόνη εξαίρεση την εποχή του φασισμού και της γερμανοναζιστικής κατοχής.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου έχει καθιερωθεί, για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, η έκφραση «Κόκκινη Βιέννη».