Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των τεχνολογικών εταιρειών προχώρησε η Dell Inc. η οποία συμφώνησε να αποκτήσει την EMC Corp. έναντι 67 δισ. δολαρίων. Η EMC και η θυγατρική της VMware Inc. ειδικεύονται στην αποθήκευση δεδομένων (cloud, virtualization – εικονικοποίηση κ.λπ). Με την εξαγορά αυτή η Dell δημιουργεί μια νέα εταιρεία – γίγαντα στον χώρο της τεχνολογίας, ελπίζοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά όπου ο ανταγωνισμός συνεχώς εντείνεται. Η Dell προσφέρει υψηλότερη τιμή (premium) κατά 28% σε σύγκριση με το κλείσιμο των μετοχών της EMC στις 7 Οκτωβρίου.

Η νέα εταιρεία θα διοικείται από τον Μάικλ Ντελ, τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Dell. Το ντιλ χρηματοδοτείται από τον ίδιο, το επενδυτικό του όχημα MSD Partners, την εταιρεία private equity Silver Lake και την κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης, την Temasek Holdings.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ. Με τη συμφωνία αυτή ενώνονται η EMC που κυριαρχεί στην αγορά αποθήκευσης δεδομένων και η Dell που έχει το δεύτερο μερίδιο αγοράς στον κόσμο στους εξυπηρετητές δικτύου (servers). Η Dell, που είχε βγει από το χρηματιστήριο το 2013, τώρα θα μπορεί να επεκτείνει τη σειρά προϊόντων που θα προσφέρει ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από παραδοσιακούς της αντιπάλους όπως είναι η Hewlett Packard και νέους ανταγωνιστές όπως είναι η Nutanix.

Από την πλευρά της, η EMC αντιμετωπίζει με τον τρόπο αυτόν πιέσεις επενδυτών της, οι οποίοι ζητούσαν μεγαλύτερη ανάπτυξη της εταιρείας, και δίνει λύση στο θέμα της διαδοχής του σημερινού της αφεντικού Τζο Τούτσι. Ο ίδιος συμφώνησε να παραμείνει στην εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα επανεξετάσει αργότερα τον ρόλο του σε αυτή, σύμφωνα με πηγές. Ο Μάικλ Ντελ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή για ντιλ με τον Τούτσι πριν από έναν χρόνο και τα διοικητικά συμβούλια άρχισαν να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή την άνοιξη. Η συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά την Dell να αυξήσει την παρουσία της στα κέντρα δεδομένων, τα τεράστια ψηφιακά κέντρα που φιλοξενούν servers, εξοπλισμό δικτύωσης και εξοπλισμό αποθήκευσης πληροφοριών. © Bloomberg News