Το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προαπαιτούμενο το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας το περιέγραψε όσο πιο καθαρά μπορούσε στην Κεντρική Επιτροπή ζητώντας αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση. Πρακτικά η Κουμουνδούρου ξεκινά καμπάνια εγγραφής μελών, επομένως οι οργανώσεις θα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους σε όσους συμφωνούν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να είναι καχύποπτες υποβάλλοντας τους ενδιαφερόμενους σε υποβολή πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

Προτού αρχίσει πάντως ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει εκ νέου το κόμμα. Γι’ αυτό και στη νέα Πολιτική Γραμματεία, όπως διαμορφώθηκε χθες, θα συμμετέχουν αυτή τη φορά και τρία μέλη της κυβέρνησης με στόχο τη διασύνδεση Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αριστείδη Μπαλτά.

Από χθες νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Πάνος Ρήγας. Εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και αποτελούσε και την επίσημη πρόταση της ηγεσίας. Ο νέος γραμματέας που ουσιαστικά ασκούσε καθήκοντα γραμματέα πριν από τις εκλογές προέρχεται από την εσωκομματική τάση Πλατφόρμα 2010 και η επιλογή του σηματοδοτεί το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα και στην ανανεωτική πτέρυγα της Κουμουνδούρου. Σε συνδυασμό με τον διορισμό του Κώστα Ζαχαριάδη στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και φυσικά με την υπουργοποίηση του Γιάννη Μπαλάφα, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπίες με όλες τις τάσεις του κόμματος αξιοποιώντας όλα τα στελέχη των επιμέρους ομάδων.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος. Οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει στην Κουμουνδούρου και οι 53 συντάσσονται με τις επιλογές της ηγεσίας χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Κάτι που φάνηκε και χθες καθώς διαμορφώθηκε μία ενιαία λίστα υποψηφιοτήτων για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μετά την αποχώρηση των λεγόμενων λαετζήδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν θα ίσχυε εφόσον δεν είχε σημειωθεί η διάσπαση του κόμματος τον Αύγουστο καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα επιζητούσε διαρκώς την κομματική καταγραφή της δημιουργώντας συνθήκες «παραλειτουργίας κόμματος μέσα στο κόμμα» όπως σχολίασε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η διεύρυνση του κόμματος πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκροτείται πλέον από μέλη του στενού κομματικού σωλήνα. «Το λίγοι και καλοί έληξε οριστικά στις 20 του Σεπτέμβρη» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος έχοντας πλέον την υποστήριξη ενός ευρύτερου εκλογικού σώματος, που θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνία. Φυσικά το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος, ανεξαρτήτως εάν στο παρελθόν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, κάτι που δείχνει τη διάθεση Τσίπρα να μονιμοποιήσει το εκλογικό σώμα του κόμματος στρέφοντάς το προς την Κουμουνδούρου.

Βασική προϋπόθεση της λειτουργίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το να ανταποκριθεί στον ρόλο του «ως κόμμα εκτός κράτους» και θα αποτελεί «την αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης».

Για κόμμα που δεν θα ταυτίζεται με το κράτος μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη λειτουργία τάσεων στο εσωτερικό του, κυρίως όταν παραβιάζουν κοινές αρχές. Ο Δραγασάκης σχολίασε πως υπάρχουν οι προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ είτε μόνος του είτε με συμμαχίες να ηγεμονεύει πολλά χρόνια και ζήτησε για το κόμμα του να αποκτήσει τέτοια δυναμική που να επηρεάζει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Μας κοιτάζει όλος ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.