Για χρόνια η παγκόσμια οικονομία έκανε σερφ πάνω σε μια πλημμυρίδα ρευστότητας. Αιτία ήταν τα μηδενικά επιτόκια και το χρήμα που έκοβαν αφειδώς οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα για πετρέλαιο, μεταλλεύματα, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά.

Η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται. Αυτό που τρομάζει και δημιουργεί ρίγη ανασφάλειας στις αγορές είναι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve (Fed), καθώς το χρήμα θα αρχίσει να φεύγει από τις αναδυόμενες οικονομίες όπου γίνονται επενδύσεις και θα επιστρέψει σταδιακά στη μήτρα του. Η παγκόσμια αγορά φοβάται πως αν αρχίσει η επιστροφή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες στις ΗΠΑ, θα αρχίσουν να σκάνε ταυτόχρονα πολλές φούσκες, τις οποίες γέννησε η έκρηξη της ρευστότητας.

Ακόμη και εβδομάδες ή έστω μήνες να πάει πίσω η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, δεν σημαίνει παρά μια μικρή περίοδο αναβολής των μελλούμενων για τις αγορές. Αλλωστε τα χρηματιστήρια έχουν ήδη ξεκινήσει να διορθώνουν και μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν «χαθεί» παγκοσμίως 10 τρισ. δολάρια. «Δεν υπάρχει χώρος για λάθη, το περιβάλλον όπου ζούμε πλέον δεν συγχωρεί σφάλματα. Ας παραδεχθούμε όλοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μεγάλη αύξηση στη ζήτηση» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ από τη Λίμα του Περού, στην ετήσια συνάντηση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μεγάλες προκλήσεις θα προκαλέσουν αναταράξεις δύσκολες να απορροφηθούν, όπως προειδοποίησε από τη Λίμα η Κριστίν Λαγκάρντ. Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία για τις προσδοκίες της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, συμπλήρωσε προ ημερών και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράε. Τα αυξανόμενα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία για το τρίτο τρίμηνο δεν είναι τυχαία. © Bloomberg News