Το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει η διαδικασία ανάκλησης των πετρελαιοκίνητων μοντέλων του VW Group που φέρουν το παράνομο λογισμικό αποκάλυψε με δηλώσεις του στον Τύπο ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον Μatthias Mueller, το αρχικό πλάνο προβλέπει ότι η διαδικασία της ανάκλησης των «ύποπτων» αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.

Μάλιστα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του VW Group δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τεχνικές λύσεις που θα εφαρμοστούν, ξεκαθαρίζοντας πως για έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων αρκεί η αναβάθμιση του λογισμικού της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου του κινητήρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα που τις εκπομπές oξειδίων του αζώτου κινητήρων diesel χωρητικότητας 1,2, 1,6 και 2,0 λίτρων, ωστόσο, θα υπάρξουν και περιπτώσεις οι οποίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα VW, της Audi, της Seat και της Skoda που έχουν διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά με το παράνομο λογισμικό αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια.

Για τα οχήματα που έχουν περάσει τον Ατλαντικό, το χρονοδιάγραμμα της ανάκλησης θα ανακοινωθεί μετά τη συμφωνία του VW Group με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.