Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις του νοσοκομείου του οργανισμού στην Κουντούζ στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την Δρ. Τζοάν Λιού (την πρόεδρο των ΓΧΣ) ότι η έρευνα του υπουργείου Άμυνας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε ένα διαφανές, διεξοδικό και αντικειμενικό πόρισμα για τα γεγονότα και τις συνθήκες του περιστατικού», δήλωσε ο Έρνεστ. «Εάν το κρίνει απαραίτητο, ο πρόεδρος θα δώσει εντολή για αλλαγές ώστε τραγωδίες σαν αυτή να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της αμερικανικής αεροπορίας στην Κουντούζ στις 3 Οκτωβρίου προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 στελεχών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση χαρακτήρισε την επίθεση δυνητικά έγκλημα πολέμου και κάλεσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό αυτό των Γιατρών του Κόσμου. «Η χρήση αυτού του όρου οδηγεί σε μια συγκεκριμένη νομική ερμηνεία και το υπουργείο Άμυνας  λαμβάνει τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας από οποιονδήποτε άλλο…για να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών σε επιχειρήσεις που διεξάγει», τόνισε.

Κατέληξε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αισθάνθηκε πως είχε την απαραίτητη ενημέρωση για το περιστατικό ώστε να δώσει μια επίσημη συγγνώμη στην Λιου και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από