Καλή επιτυχία, σε δύσκολους καιρούς, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον νέο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε στον κ. Βούτση συγχαρητήρια για την εκλογή του -τονίζοντας ότι γνωρίζει τη διαδρομή και την κοινοβουλευτική του ευαισθησία- εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι θα είναι πρόεδρος όλων των βουλευτών, πρόεδρος όλων εκείνων που υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Βούτσης θα βοηθήσει τη Βουλή να μπορέσει να ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και τον ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα. «Το Σύνταγμά μας είναι σαφές, δεν επιφυλάσσει στη Βουλή τον ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Εύχομαι στις μέρες σας, από τη μια πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και ιδίως η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των βουλευτών και εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην κυβέρνηση, ο οποίος είναι απαραίτητος.

Εύχομαι, επίσης, στις μέρες σας, να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή των διατάξεων, που αφορούν την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Ήρθε ο καιρός να πούμε σαφώς, ότι δεν ανήκει στη Βουλή -είναι αναχρονιστικό πλέον αυτό το σύστημα- να παρέχει ένα καθεστώς οιονεί ασυλίας στα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς» επισήμανε, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος σε αυτή την κατεύθυνση. «Και θεωρώ, επειδή είναι κοινή πεποίθηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, εύχομαι και ελπίζω, και επειδή γνωρίζω και τις προσωπικές σας απόψεις, να ξεκινήσει στη δική σας θητεία αυτή η αναθεώρηση στην Βουλή, να ασχοληθεί με τα πραγματικά της καθήκοντα και όχι με άλλα καθήκοντα που ανήκουν σε άλλες εξουσίες, όπως είναι η Δικαστική» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε στον κ. Βούτση καλή δύναμη και καλή επιτυχία, για να προσθέσει ότι από την πλευρά του, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο προεδρικός θεσμός, θα ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του παρέδωσε και τυπικά, όπως είπε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και της συγκρότησης του προεδρείου της νέας Βουλής.

Παράλληλα, εξέφρασε τη φιλοδοξία της παρούσας Βουλής να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων, των πολιτικών δεσμεύσεων, των παρακολουθήσεων και όλα αυτά, τα οποία βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. «Μέσα στην τριετία, τετραετία, να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά ως χώρα και να είναι αυτή η Βουλή, η οποία θα συνομολογήσει αυτόν τον νέο κύκλο πλέον. Ύστερα από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες, που σήμερα υπάρχουν, και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο «για μια Βουλή ανοιχτή στις κοινωνικές διεργασίες, στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, στα διακυβεύματα, στη σύγχρονη εποχή. Μουσείο Δημοκρατίας και ναός Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο», πρόσθεσε ότι «αυτήν την προσπάθεια μπορούμε να την κάνουμε όλοι» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμβάλει και αυτός από την πλευρά του, υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει όλους μια τέτοια προοπτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από