Σκηνικό που προμηνύεται εμφύλια σύρραξη έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ, καθ’ οδόν προς τις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας. Υπόγειες μετεγγραφές στελεχών και ανοιχτές δηλώσεις στήριξης δοκιμάζουν τις σχέσεις των υποψήφιων αρχηγών, αλλά ταυτόχρονα επιτείνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις κορυφαίες θέσεις της κομματικής πυραμίδας.

Η παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη έδωσε χθες αφορμή για έναν πόλεμο παρασκηνίου, αφού στη Λεωφόρο Συγγρού συνδέουν ευθέως την κίνησή του με μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της εικόνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με απώτερο στόχο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο «αποχαιρετισμός» του εκπροσώπου, μάλιστα, ο οποίος αποτελούσε προσωπική επιλογή και αναδείχθηκε στο κομματικό στερέωμα από τον Αντώνη Σαμαρά, άνοιξε νέες πληγές στην τραυματισμένη σχέση του νυν προέδρου του κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό –κυρίως επειδή εκτιμάται ότι ο Καραγκούνης δεν θα προχωρούσε στη χθεσινή κίνηση χωρίς το πράσινο φως του Σαμαρά.

Ο ίδιος ο Καραγκούνης συνδέει την παραίτηση με την υποβάθμιση και τον εκτοπισμό του από το προεδρικό επιτελείο που συγκρότησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αναφέροντας σε συνομιλητές του ότι μετά τις εθνικές εκλογές ουδέποτε εκλήθη στις συσκέψεις του τρίτου ορόφου της Λεωφόρου Συγγρού.

Στη βάση αυτή, θεωρούσε ότι βρίσκεται εκτός σχεδιασμού της κομματικής ηγεσίας και δεν είχε λόγο να διατηρεί τη θέση του εκπροσώπου –ο οποίος υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο –από τη στιγμή που ξεκίνησε και επισήμως η κούρσα για τις εσωκομματικές κάλπες. «Δεν μπορούσα να εμφανίζομαι ως υπηρεσιακός εκπρόσωπος ενός υπηρεσιακού αρχηγού» ήταν το βασικό του σχόλιο κατά τις ίδιες πηγές, ενώ απέφευγε να επιβεβαιώσει τη φημολογία που φούντωσε χθες στη ΝΔ ότι στρέφεται πλέον προς την πλευρά Τζιτζικώστα.

Αντιθέτως, ανέφερε ότι μέχρι πρότινος είχε αποφασίσει να κινηθεί θεσμικά και γι’ αυτό είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη –που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο και όχι στην κομματική έδρα.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Από το επιτελείο Μεϊμαράκη αναγνωρίζουν ότι ο Καραγκούνης δεν είχε θέση στον κύκλο εμπιστοσύνης του νυν προέδρου του κόμματος, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι παρέμενε στη Συγγρού ως βασικός δίαυλος του Αντώνη Σαμαρά.

Η καχυποψία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε καταγραφεί από τον Αύγουστο, όταν αποφάσισε –ενόψει και των εθνικών εκλογών –να ορίσει ακόμη έξι εκπροσώπους που χειρίζονται αντίστοιχες πολιτικές θεματικές (οικονομία, παιδεία κ.λπ.).

Επιπλέον, αρμοδιότητες για τη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος είχαν ανατεθεί την τελευταία περίοδο στη διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Πηνελόπη Γαβρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καραγκούνης γνωστοποίησε τηλεφωνικά χθες το πρωί την παραίτηση του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος υποδέχθηκε ψυχρά την κίνηση. «Αυτή η απόφαση είναι δική σου» φέρεται ότι ήταν η μόνη απάντησή του στον παραιτηθέντα εκπρόσωπο.

Την ψυχρότητα ωστόσο είχε ενισχύσει και η μεταπήδηση στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα τού άλλοτε εκπροσώπου, βουλευτή Ευβοίας Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος τον τελευταίο μήνα βρισκόταν κοντά στον Μεϊμαράκη. Από το επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού απέδιδαν την επιλογή του σε «ρώσικους διαύλους» –εν ολίγοις, στη στήριξη που φέρεται ότι παρέχει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης (πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε μια πολύ γενναία προσπάθεια και έφερε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες δύσκολες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Υγείας έχουν προσφέρει πολλά. Η προσωπική επιλογή μου όμως είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς το ζητούμενο είναι η ΝΔ να αναπτύξει μια νέα συλλογικότητα, να επιδείξει μεγαλύτερη ομαδικότητα» ανέφερε ο βουλευτής Ευβοίας (στον Αnt1), επισημοποιώντας τη ρήξη με τον νυν αρχηγό.

ΡΗΓΜΑ. Το ρήγμα κορυφής που καταγράφεται στη ΝΔ και οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις τον Μεϊμαράκη και τον Σαμαρά, ανοίγει ακόμη περισσότερο κυρίως από τη στήριξη στον Τζιτζικώστα του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη.

Στο προεδρικό επιτελείο θεωρούν ότι ο σαμαρικός βουλευτής δεν θα έκανε καμία κίνηση χωρίς έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ εμφανίζεται ως βασικός διοργανωτής της καμπάνιας του περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα. Η στήριξη από το σαμαρικό μπλοκ της Αχαΐας, μάλιστα, φαίνεται ότι αποτελούσε τον βασικό λόγο για να ξεκινήσει ο Τζιτζικώστας την προεκλογική εκστρατεία του από την Πάτρα την Παρασκευή.

Ο Κατσανιώτης είναι ο τέταρτος βουλευτής, μετά τους Κεδίκογλου, Μηταράκη και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που δημοσιοποιεί τη στήριξή του στον περιφερειάρχη, ο οποίος για να σηματοδοτήσει την «εισβολή» του στη γαλάζια ΚΟ όρισε τη βουλευτή της Β’ Αθηνών εκπρόσωπό του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Το μέτωπο των σαμαρικών με τον Μεϊμαράκη προκαλεί, συνακόλουθα, χάσμα και ανάμεσα στους σαμαρικούς με τους καραμανλικούς. Η απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα να στηρίξει ανοιχτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για πολλούς στη ΝΔ είναι απότοκος αυτής της σφοδρής σύγκρουσης που εξελίσσεται στο κομματικό παρασκήνιο, καθώς ο βουλευτής Φθιώτιδας συνδεόταν στενά τα τελευταία χρόνια με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στη φάση αυτή επικράτησαν τα καραμανλικά πολιτικά «γονίδιά» του όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Η σύμπλευση της Ντόρας Μπακογιάννη με την καραμανλική πτέρυγα, εξάλλου, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές θεωρούν ότι είναι ακόμη ένα στοιχείο που τροφοδοτεί τη διελκυστίνδα καραμανλικών και σαμαρικών.