Απάτες σε βάρος επιχειρηματιών και καταστηματαρχών σε διάφορες περιοχές της χώρας ήρθαν στο φως από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 43 και 53 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, από κοινού από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014, οι δράστες τηλεφωνούσαν σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων κλπ) και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν την ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.

Κατόπιν, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες διαδικτυακών αγορών αξίας 100 ευρώ και, ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο για την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους διαβεβαίωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Σε επικοινωνία, ωστόσο, που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθώς οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.

Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των δύο εμπλεκομένων.

Ωστόσο, αυτοί δεν εντοπίστηκαν καθώς άλλαζαν συνεχώς διευθύνσεις κατοικίας -και είναι τώρα αγνώστου διαμονής-, για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 12 περιπτώσεις εξαπάτησης, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα. Οι δράστες έχουν αποκομίσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό ποσό που οι δύο δράστες αποκόμισαν διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.

Όπως διαπιστώθηκε, οι κατηγορούμενοι εφάρμοζαν συνεχώς τη συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, ενώ τα ποσά που αποκτούσαν τα χρησιμοποιούσαν-εξαργύρωναν σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω Διαδικτύου.

Η Αστυνομία ερευνά τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για συναφή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε τώρα σε βάρος τους, για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών, θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από