BMW Motorrad, Honda και Yamaha ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων που θα προάγουν την ασφάλεια των μοτοσικλετών. Η συνεργασία θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων στις μοτοσικλέτες. Η νέα κοινοπραξία θα ονομάζεται Connected Motorcycle Consortium.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας οι τρεις κατασκευαστές θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους άμεσα.

Η νέα συνεργασία ανακοινώθηκε χθες, στο Παγκόσμιο Συνέδριο ITS στην Γαλλία, στην παγκοσμίως μεγαλύτερη διοργάνωση για «έξυπνα» συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών.

Οι τρεις εταίροι έχουν ενθαρρύνει επίσης και άλλους κατασκευαστές μοτοσικλετών να προσχωρήσουν στην κοινοπραξία για να αυξήσουν την ασφάλεια των μηχανοκίνητων δικύκλων.

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε μία άμεση και ολοκληρωμένη χρήση συνεργαζόμενων συστημάτων ITS στα μηχανοκίνητα δίκυκλα ώστε να υπάρξει δυνατότητα βελτίωσης της ασφάλειας. Γι’ αυτό, ενθαρρύνουμε και άλλες εταιρίες να συμπράξουν στο εγχείρημα,» ενημέρωσε μέλος της BMW Motorrad μετά τη συμφωνία.

Για να πάρουμε μια γεύση από τα νέα συστήματα, που οι τρεις εταιρείες τα ονομάζουν Intelligent Transport Systems (ITS) θα υπάρχει ένα συνονθύλευμα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποδομής μεταφορών, οχημάτων και χρηστών.

Βασικές εφαρμογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε συστήματα πλοήγησης GPS, όπου παρέχονται πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο όπως συμβουλές για αναπροσαρμογή διαδρομής λόγω μποτιλιαρίσματος. Στον τομέα οδικών μεταφορών ειδικότερα, η δια-τμηματική ασύρματη επικοινωνία μεταξύ οχημάτων θα επιτρέπει στους χρήστες των δρόμων να λαμβάνουν συντονισμένες αποφάσεις βασισμένες σε άριστη πληροφόρηση για τη διαδρομή τους καθώς και να ελίσσονται με μεγαλύτερη ασφάλεια στους μποτιλιαρισμένους δρόμους των πόλεων.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσικλετών καλωσορίζει την πρωτοβουλία

Και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσικλετών είδε θετικά τη μεγάλη συνεργασία από τις τρεις έμπειρες κατασκευάστριες εταιρείες: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική οδικής ασφάλειας του ACEM και δείχνει την επιθυμία της βιομηχανίας μοτοσικλετών να αναβαθμίσει την ασφάλεια των αναβατών με τη βοήθεια αξιόπιστων και πρακτικών λύσεων.»

Oι Τεχνολογίες ITS θα συμβάλλουν στην ασφάλεια μοτοσικλετών

Με τη σωστή εφαρμογή μελετημένων τεχνολογιών ITS θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης της ασφάλειας, της προστασίας και της απόδοσης σε όλα τα συστήματα μεταφορών, κυρίως σε μοτοσικλέτες.