Στο κενό έπεσε προτού καν παραδοθεί επισήμως το προσκλητήριο Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου για συνεννόηση σε μείζονα θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση προϊδέασε ότι θα δώσει κομβικές μάχες.
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός μέσα από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης απηύθυνε νέα πρόσκληση στα πολιτικά κόμματα του προοδευτικού τόξου για τη συγκρότηση αντινεοφιλελεύθερου μετώπου που θα αντισταθεί σε ακραίες και αντιλαϊκές πολιτικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως φαίνεται ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, τα δύο κόμματα του μεσαίου χώρου στα οποία εμμέσως απευθύνεται, απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις για σύμπραξη σε μία σειρά θεμάτων, για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιζητεί τη συναίνεση ώστε να πετύχει πιο ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Οπως για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου συνεχίζει τα ανοίγματα προς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, εκείνα δείχνουν πως κατεβάζουν ρολά υποδεικνύοντας στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και το κόμμα Λεβέντη, κοινώς «να κοιμηθεί όπως έστρωσε».
Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζουν πως «δεν μας αφορά» η πρόσκληση Τσίπρα για συνεργασία και συναίνεση. Επισημαίνουν ότι οι επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελούν την αιτία του δυσβάστακτου Μνημονίου, που έφερε μέτρα αχρείαστα και σημειώνουν: «Η κυβέρνηση που επανέφερε τους επίορκους στο Δημόσιο, νομιμοποιεί τον ρατσισμό και στηρίζεται σε ψήφους αντισημιτικές αναζητώντας ισοδύναμα, ενώ ξέρει ότι δεν μπορεί να τα βρει, μόνο προοδευτική δεν είναι».

Παράλληλα παράγοντες του Ποταμιού αναφέρουν δηκτικά: «Σε ποιους απευθύνεται ο Τσίπρας; Στον Καμμένο και στον Λεβέντη;» παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα πρωθυπουργικά ανοίγματα για συναίνεση και συλλογική διαπραγμάτευση.

ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Το Μαξίμου ωστόσο δείχνει ότι δεν πτοείται. Αντιθέτως, σκέφτεται να επιμείνει στις προσκλήσεις του προς Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιδιώκοντας τη δημιουργία αντιδεξιού μετώπου, μιας προοδευτικής συναντίληψης στο εσωτερικό της Βουλής.

Ο Νίκος Παππάς δεν φαίνεται να επενδύει πάντως στη σύμπραξη των άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές και την ψήφιση των πρώτων προαπαιτουμένων, εκφράζει την απαισιοδοξία του για τη στήριξη που αυτό θα έχει από την αντιπολίτευση παρότι γενικώς εκτιμά πως «η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο εμφανίστηκε δύσπιστος εάν όλα τα κόμματα επιθυμούν να βάλουν πλάτη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, σχολιάζοντας ότι η αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν λειτουργεί προς το συμφέρον ούτε της συντηρητικής παράταξης. Ο υπουργός Επικρατείας με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε επιχειρήσει ένα πρώτο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι διαρκής στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οπως και να ‘χει, στην παρούσα φάση το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι τα κόμματα του μεσαίου χώρου εκτίθενται πολιτικά για την άρνησή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για βελτίωση ρυθμίσεων που αφορούν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας. Και ποντάρει στα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούνται μεταξύ των πολιτών και συνοψίζονται στο εξής ένα: «Αφού ψήφισαν το Μνημόνιο, τώρα γιατί δεν συμπράττουν για τη διευκόλυνση της κατάστασης;».

ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ». Η αρχή των ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την προσέγγιση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και τις συναντήσεις με Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα αμέσως μετά την επανεκλογή Τσίπρα. Και όπως όλα δείχνουν, η σχετική κινητικότητα θα έχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γνωστοποίησε χθες πως το λεγόμενο «μοντέλο Χριστόφια», κατά το οποίο ως ο μοναδικός αριστερός ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ καλούνταν παρατηρητής στις συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών, θα συνεχιστεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Αποκάλυψε μάλιστα στον Σκάι πως αυτή η δυνατότητα συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πιτέλα στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση της ηγεσίας πως το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου οι μόνοι που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του ήταν οι ΑΝΕΛ. «Κανείς άλλος δεν εκδήλωσε ανάλογη διάθεση» είπε χαρακτηριστικά.

n Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με την επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Κορίνα Κρέτου. Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης από τη χώρα 824 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Οκτωβρίου.