«Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν», προέβλεψε ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του για την προσφυγική κρίση και την ασφάλεια της ΕΕ, στο BBC.

«Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν. Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 600.000 αιτήσεις ασύλου. Δεν είναι μόνο προσφύγων, είναι και οικονομικών μεταναστών. Η Ευρώπη πράγματι αιφνιδιάστηκε, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή», τόνισε ο ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής επί των ημέρών του ανέφερε: «Πριν από αυτή την Επιτροπή υπήρχε μια κατακερματισμένη μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες κατορθώσαμε να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης. Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και τον ρόλο των κρατών-μελών. Έχουμε δώσει στα κράτη-μέλη κατευθύνσεις και έχουν την πλήρη υποστήριξη και βοήθειά μας μας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την Ελλάδα και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή: «Η Ελλάδα στην αρχή δεν ήταν έτοιμη. Έχει δεσμευθεί όμως ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα θέσει σε εφαρμογή τα hotspots. Χιλιάδες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην επιχείρηση «Ποσειδών» στην Ελλάδα και «Τρίτων» στην Ιταλία…Η Τουρκία είναι ένας βασικός παράγοντας στην περιοχή. Επιθυμούμε την συμμετοχή και την συνεργασία τους μαζί μας. Σας υπενθυμίζω ότι από την αρχή έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά των λαθρεμπόρων, σύμφωνα και με το σχέδιο δράσης που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Η Τουρκία φιλοξενεί δυο εκατομμύρια πρόσφυγες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύριοι. Είναι αλήθεια ότι οι λαθρέμποροι λειτουργούν και στην Τουρκία, και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εμπλέξουμε την Τουρκία ώστε να καταπολεμήσουμε από κοινού τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων…Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε να ενισχύσει την Τουρκία με 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν συνεργαστούμε μαζί της και καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους, θα βελτιωθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς πολλοί πρόσφυγες διασχίζουν την Τουρκία και εισέρχονται στην Ελλάδα από το Αιγαίο».