Τη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα προεξόφλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από τη συνεδρίαση του οργάνου. «Πιστεύω ότι είμαστε σήμερα σε θέση να πάρουμε μια κοινή απόφαση για τα δύο δισ. ευρώ» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από την έναρξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Αλλωστε παράθυρο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας άνοιξε και μέσω του ΕΣΠΑ. Η εθνική συμμετοχή της χώρας στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα του EΣΠΑ που ήταν ουσιαστικά συμβολική, θα καταργηθεί πλήρως και μάλιστα αναδρομικά. Αποτέλεσμα θα είναι να μείνουν στην Ελλάδα περίπου 2 δισ. ευρώ από τη χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013, ποσό το οποίο κινδυνεύει να χάσει επειδή δεν διασφαλίζει την ελάχιστη συμμετοχή.
Η Κομισιόν αλλάζει αναδρομικά τους κανόνες συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα SpiegelOnline του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», η σχετική οδηγία της Κομισιόν θα τεθεί προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και αν εγκριθεί, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τα 2 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δυσφορία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη από τις αρχές Αυγούστου.
Ειδικά για την Ελλάδα, η εθνική συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα του ΕΣΠΑ έχει μειωθεί στο 5% για την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013. Μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί το 90%, γράφει το γερμανικό περιοδικό. Το υπόλοιπο 10% κινδυνεύει να χαθεί στο τέλος του χρόνου επειδή η χώρα δεν συνεισφέρει ούτε τη μίνιμουμ συμμετοχή. Επιπροσθέτως η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει τα κονδύλια για τα έργα στα οποία δεν μπορεί να διασφαλίσει την εθνική συμμετοχή. Για να αποτραπεί αυτό η Κομισιόν προτείνει αλλαγή των κανόνων συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.
Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ αναλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ. Η πλευρά της Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια στην Ελλάδα, παρά μόνο τα εγκεκριμένα για την περίοδο 2007-2013. Και αφού θα λείπει η συγχρηματοδότηση θα υπάρξουν λιγότερα έργα.
Η πρωτοβουλία της Κομισιόν είναι «νομικά προβληματική» γράφει το δημοσίευμα του SpiegelOnline. Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ επισήμανε σχετικά ότι με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν χάνει πλήρως οποιονδήποτε έλεγχο στην πορεία εκτέλεσης των έργων, ενώ ο Γιόαχιμ Τσέλερ χαρακτηρίζει «αμάρτημα» το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανόνες ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνοντας ανάλογες δυσκολίες που έχουν χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο διευκρίνισε χθες ότι δεν τίθεται θέμα αναίρεσης αυτής της απόφασης.
Το χρέος. Στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα το συντομότερο δυνατόν αναφέρθηκε, από την πλευρά του, και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ώστε στη συνέχεια οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της. Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο Σαπέν δήλωσε ότι οι εταίροι της χώρας θέλουν να δουν «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονικού πλαισίου». Οπως είπε, όσο ταχύτερα εφαρμοστεί η συμφωνία τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, το βήμα αυτό πρέπει ολοκληρωθεί ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα. «Είναι ζωτικής σημασίας γιατί το ΔΝΤ έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και μπορεί να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμά του όταν θα έχουμε συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους» κατέληξε ο Σαπέν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από