Στην έγκριση του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο στην Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ χωρίς ίδια συμμετοχή. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ για το παλαιό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και τη συνολική εξοικονόμηση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η πρόταση της ΕΕ αυξάνει επίσης και το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα από 7% στο 14%, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από