Βγαίνει προς το παρόν τουλάχιστον το πωλητήριο από τα ΕΛΠΕ, ενώ παρόμοια είναι η κυβερνητική πρόθεση και για άλλες στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν συμφωνεί και η τρόικα με αυτό. Την ώρα πάντως που κάποιες ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και των αεροδρομίων ταλαιπωρούνται από το «κατενάτσιο» υπουργών, άλλες όπως των ΕΛΠΕ, αποσύρονται εντελώς από τη λίστα, τουλάχιστον τη κυβερνητική.

«Δεν υφίσταται θέμα πώλησης των ΕΛΠΕ, ούτε τώρα, ούτε στο πλαίσιο του νέου Ταμείου των 50 δισ. ευρώ, αφού η επιχείρηση δεν πρόκειται να εισφερθεί σε αυτό για να αξιοποιηθεί. Το καθεστώς παραμένει ως έχει», διαμηνύουν στα «ΝΕΑ» κύκλοι του εποπτεύοντος υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με τη διοίκηση του ομίλου.

Υπάρχει ωστόσο μια αντίφαση. Στο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελούσε παράρτημα του 3ου Μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, η διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ ήταν μέρος της λίστας των 23 ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Το ίδιο ίσχυε και για άλλες στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το 10% του ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, κλπ.

Τότε, η εξήγηση ήταν πως τα περισσότερα από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν θα αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή του μορφή. Παρά θα ενταχθούν στο νέο υπερ Ταμείο που θα συσταθεί, αυτό των 50 δισ. ευρώ, και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, όταν κριθεί πως το τάιμινγκ συμφέρει.

Μετά ήρθαν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ & Rosco, Αστέρας, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, Ελευθέριος Βενιζέλος), προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν κάνει τη παραμικρή αναφορά στις 23 του παραρτήματος του Μνημονίου.

Κάποιοι είχαν υποστηρίξει, και ακόμη υποστηρίζουν, πως το συγκεκριμένο παράρτημα που συνόδευε το Μνημόνιο του Αυγούστου αφορούσε ένα παλαιό σχέδιο με τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, και δεν έχει πλέον καμία βάση.

Αλλά η λίστα με τις 23 αποκρατικοποιήσεις που συνόδευε το Μνημόνιο δεν είχε ημερομηνία Δεκεμβρίου, παρά 30 Ιουλίου. Ηταν δηλαδή επικαιροποιημένη από το ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς για να συνοδεύσει τη συμφωνία. Δεν προστέθηκε δηλαδή από… λάθος στη συμφωνία, και άλλωστε αν οι επιχειρήσεις αυτές δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν ούτε στο πλαίσιο του νέου Ταμείου, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά από το ΤΑΙΠΕΔ να επιστρέψει τις μετοχές όλων αυτών των εταιρειών.

Με λίγα λόγια, το «κουβάρι» με τις αποκρατικοποιήσεις παραμένει ακόμη μπλεγμένο. Οχι μόνο επειδή κάποιες συναντούν εμπόδια από τους ίδιους τους εποπτεύοντες υπουργούς για να προχωρήσουν, αλλά επειδή είναι ακόμη ασαφές πόσες και τι είδους ιδιωτικοποιήσεις συνολικά θα γίνουν, πότε θα συσταθεί το νέο Ταμείο, ποιές επιχειρήσεις θα συμπεριλάβει, ποιές θα εξαιρεθούν, κ.ό.κ.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, και πως παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, χωρίς να έχει πάρει το οκ της τρόικας.

Η λίστα με τις 23 αποκρατικοποιήσεις