Στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Μπάγερν ο Ολυμπιακός ηττήθηκε (3-0) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά ο προπονητής των Ερυθρολεύκων Μάρκο Σίλβα δεν απογοητεύθηκε. Αντιθέτως, μεταλαμπάδευσε την πίστη στους ποδοσφαιριστές του πείθοντάς τους ότι μπορούν να γράψουν ιστορία νικώντας την Αρσεναλ στο σπίτι της. Και δικαιώθηκε! Στο επιβλητικό Emirates Stadium ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το τέλειο παιχνίδι, βασισμένο στο πλάνο που εκπόνησε ο 38χρονος τεχνικός και υλοποίησαν με χειρουργική ακρίβεια οι ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι αν εξαιρέσουμε ένα δεκάλεπτο ασφυκτικής πίεσης, που απέφερε την ισοφάριση (2-2), με την επίτευξη του τρίτου γκολ ολοκλήρωσαν ίσως τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του συλλόγου χωρίς να καρδιοχτυπήσουν.

Τι ακριβώς σχεδίασε ο Πορτογάλος; Περιόρισε τις κάθετες πάσες και τις πλαγιοκοπήσεις της Αρσεναλ ενισχύοντας τα άκρα της άμυνας με τον Λεάντρο Σαλίνο αντί του ανασταλτικά αναιμικού Αρτούρ Μαζουακού. Ταυτόχρονα, αύξησε την πίεση από τα εξτρέμ αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του Σεμπά αντί του Ερνάνι και του Φελίπε Πάρντο, που μπορεί να μαρκάρει επιβραδύνοντας την προώθηση των αντίπαλων μπακ. Τοποθέτησε τον Εστεμπάν Καμπιάσο μπροστά από την αμυντική τετράδα και εκμεταλλεύτηκε τις αρετές του Κώστα Φορτούνη, που ήταν εξαιρετικός στο επιθετικό transition. Εδωσε έμφαση στις στημένες φάσεις, από όπου προήλθαν τα δύο από τα τρία γκολ του Ολυμπιακού. Και το σημαντικότερο; Δεν κλείστηκε πίσω, αλλά απαίτησε από τους παίκτες του να έχουν τη σκέψη τους στην επίθεση.

«Πάμε να επιτεθούμε, να αρπάξουμε την ευκαιρία και να βγούμε μπροστά. Στο μυαλό σας να μην είναι μόνο η άμυνα, αλλά και πώς θα σκοράρουμε», «να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο μπορούμε τις στημένες φάσεις. Σε τέτοια ματς μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες ευκαιρίες για γκολ», «η Αρσεναλ θα μας πιέσει, θα τα δώσει όλα για να γυρίσει το παιχνίδι. Θα ρισκάρει, άρα θα δώσει και χώρους. Εκμεταλλευτείτε τους, να κυνηγήσουμε το τρίτο γκολ», ήταν ορισμένες από τις φράσεις του Σίλβα.

Οι Ερυθρόλευκοι αποθεώθηκαν από αρκετούς οπαδούς τους κατά τη άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις στου Ρέντη, όπου μετέβησαν αμέσως για προπόνηση έχοντας ξεκουραστεί το προηγούμενο βράδυ παραμένοντας στο Λονδίνο. «Φτάσαμε στην Αθήνα και πάμε κατευθείαν για προπόνηση. Χωρίς σταματημό!» έγραψε αυθόρμητα ο τερματοφύλακας Ρομπέρτο στον λογαριασμό του στο twitter. Την Κυριακή ο Ολυμπιακός έχει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, συνεπώς οι ρυθμοί συνεχίζονται τεταμένοι στην καθημερινότητα των πρωταθλητών, οι οποίοι όταν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, οι χορευτικές φιγούρες και η ανακοίνωση πριμ 250.000 ευρώ στα αποδυτήρια, θα επιχειρήσουν να κτίσουν χαρακτήρα μέσω της ιστορικής νίκης τους στο Λονδίνο.