Στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους προσβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις αυξημένες προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ στο επίμαχο θέμα που θα κυριαρχήσει στην πρωθυπουργική ατζέντα τους επόμενους μήνες.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει το ελληνικό αίτημα για απομείωση του χρέους, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ τόσο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης όσο και στην προσέγγιση με τους εταίρους στην τελική και κρίσιμη φάση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ως εκ τούτου το θέμα του χρέους μπήκε από τον έλληνα Πρωθυπουργό και στην ατζέντα της επίσημης συνάντησής τους τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι. Κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη διάσταση που καταγράφεται μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων στο θέμα του χρέους αναζητώντας συμμαχίες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας εκδήλωσε την ικανοποίησή του για τη βοήθεια των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της Ομογένειας στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι βρήκαμε στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση της κρίσης με την αναγκαία απομείωση του δυσβάστακτου και μη βιώσιμου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε επιδιώκοντας να διασφαλίσει και τη στήριξη των ομογενών στην προώθηση του ζητήματος του χρέους: «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης, αλλά αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω».

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Το θέμα του χρέους συζητήθηκε και στη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια του Ταμείου παρουσίασε στον υπουργό Ανάπτυξης τις θέσεις της για το πώς θα μπορούσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Λαγκάρντ μιλώντας στον υπουργό για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επανεκλογή του είπε: «Τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει μεγάλα πράγματα».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για το ίδιο θέμα τόνισε πως «εάν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει και στις αγορές». Η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στα γραφεία της σημειώνει πως οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας ολοκληρωθεί με επιτυχία. Προσθέτει δε ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα τηρήσει τους όρους του νέου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς όπως οι αυξήσεις φόρων δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Στη συνομιλία του με τους επιτελείς της εφημερίδας ο Πρωθυπουργός κάλεσε συγχρόνως την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη και στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, αλλά αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος» είπε περιγράφοντας και την έκπληξή του για το γεγονός πως ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης προσπάθησαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ.