Σε ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού επιδίδεται τους τελευταίους μήνες η Αντιτρομοκρατική. Με αφετηρία τον περασμένο Μάιο και τον εντοπισμό του σπιτιού όπου είχαν βρει καταφύγιο τρεις καταζητούμενοι κακοποιοί που όμως είχαν σχέσεις με την τρομοκρατία, οδηγήθηκε βήμα προς βήμα σε έξι κρησφύγετα και γιάφκες. Χθες, σε σπίτι στον Μαραθώνα εντοπίστηκε ακόμη ένα οπλοστάσιο.

Ο έως τώρα απολογισμός είναι έξι συλλήψεις και ένας νεκρός, ενώ έχουν εντοπισθεί δεκάδες όπλα, σφαίρες, εκρηκτικά, αντικείμενα μεταμφίεσης νέας γενιάς, κλεμμένα αυτοκίνητα και δεκάδες στοιχεία όπως πλαστές ταυτότητες, έγγραφα, υπολογιστές, χάρτες τα οποία μένει να αποκωδικοποιηθούν και να αξιοποιηθούν στην έρευνα. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο κρυμμένος θησαυρός θα είναι η εξιχνίαση τρομοκρατικών επιθέσεων. Παράλληλα, προσδοκά να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα για τη δομή ένοπλων οργανώσεων, αλλά και να χαρτογραφήσει τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών.

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτό το κεφάλαιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής είναι γνωστά από το παρελθόν, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί ή δεν είχε καταστεί εφικτή η σύλληψή τους έως τώρα. Ωστόσο, τώρα εκτιμούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια μεικτή ομάδα ποινικών και τρομοκρατών, ο ρόλος καθενός εξ αυτών όμως δεν είναι απολύτως σαφής. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επιβεβαίωση της δυνατότητας αυτών των ομάδων να προμηθεύονται βαρύ οπλισμό. Βεβαίως, Καλάσνικοφ και πιστόλια βρίσκονται εύκολα, δεν είναι το ίδιο εύκολο όμως να προμηθευτεί κάποιος ρουκετοβόλα. Ωστόσο, τις δύο προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν σε ισάριθμες γιάφκες τρία αντιαρματικά. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί η βαλλιστική εξέταση και έτσι δεν είχε γίνει γνωστός ο τύπος των δύο αντιαρματικών ούτε αν είναι και αυτά «καθαρά» όπως ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε.

Ο μίτος των ανακαλύψεων

Το γαϊτανάκι των ερευνών σε αυτή τη φάση ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν η Αντιτρομοκρατική με τη συνδρομή κλιμακίου της ΕΚΑΜ έκανε έφοδο σε μονοκατοικία στην περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς, στη Nέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Εκεί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο Σπύρος Χριστοδούλου, ένας εκ των τριών καταζητουμένων της ομάδας των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου», αλλά και ο Γρηγόρης Τσιρώνης. Ο συγκεκριμένος αποτέλεσε την έκπληξη για τους αστυνομικούς, αφού θεωρούσαν ότι στο συγκεκριμένο σπίτι θα έβρισκαν τον Γιώργο Πετρακάκο, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει κάνει τουλάχιστον δύο ληστείες μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη του Επαναστατικού Αγώνα. Ο Τσιρώνης ήταν παλιός γνώριμος, καθώς μάλιστα στο παρελθόν είχε επικηρυχθεί ως μέλος των «ληστών με τα μαύρα» και ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το τρίτο πρόσωπο που βρισκόταν στη Νέα Αγχίαλο ήταν ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος αυτοκτόνησε με Καλάσνικοφ προκειμένου να μη συλληφθεί.

Από τα στοιχεία που εντοπίστηκαν εκεί και το συνδυασμό «ορφανών» παλαιότερων στοιχείων που ήρθαν και κούμπωσαν, η έρευνα οδηγήθηκε σε ακόμη δύο σπίτια: ένα στο Πήλιο και ένα στη Νέα Μάκρη. Σε αυτά δεν βρέθηκαν όπλα, αλλά σημειώσεις, ηλεκτρονικά αρχεία που με τη σειρά τους οδήγησαν στο επόμενο βήμα για τον εντοπισμό του θησαυρού.

Το μυστικό του κήπου

Ετσι, στις 24 Σεπτεμβρίου έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε με την οικογένειά του στο κέντρο του Βόλου συνελήφθη ο Γιώργος Πετρακάκος, που ήδη προφυλακίσθηκε. Μαζί του συνελήφθη η σύντροφός του με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδάκια, αλλά και δύο αδέλφια που κατηγορούνται ότι τον υπέθαλπαν. Η βεντάλια της έρευνας άνοιξε και μετά τον Βόλο η Αντιτρομοκρατική έσπευσε σε αγροικία στον Μώλο Φθιώτιδας, όπου έμενε κατά διαστήματα ο Πετρακάκος. Το σπίτι ερευνήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή, αλλά το μυστικό κρυβόταν στον κήπο. Τα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου χτύπησαν κόκκινο σε πέντε σημεία και όταν οι αστυνομικοί έσκαψαν εντόπισαν έξι Καλάσνικοφ, δύο υποπολυβόλα και ένα RPG. Τα όπλα αυτά αποδείχθηκαν «καθαρά», σκορπίζοντας τις ελπίδες της ΕΛ.ΑΣ. ότι ενδεχομένως θα έβρισκε όπλα-ταυτότητες, δηλαδή όπλα που θα οδηγούσαν ευθέως σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Τα RPG του Μαραθώνα

Μετά τον Μώλο σειρά είχε το σπίτι στη Λεωφόρο Μαραθώνος, χθες το πρωί. Τα ευρήματα και εκεί είναι εντυπωσιακά, αλλά έως αργά χθες δεν είχε γίνει επίσημη καταγραφή και ανακοίνωση για το πλήθος τους. Είχε γίνει όμως γνωστό ότι βρέθηκαν δύο αντιαρματικά, Καλάσνικοφ και άλλα όπλα και πυρομαχικά.

Ενα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν και προβληματίζουν την Αστυνομία είναι η διασπορά του οπλισμού αυτής της μεικτής ομάδας και η δυνατότητά της να συντηρεί με ενοίκια και λοιπά έξοδα πολλά σπίτια ταυτόχρονα και μάλιστα επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σπίτι στον Μαραθώνα, για παράδειγμα, είχε ενοικιασθεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από τον Σπύρο Δραβίλα, όπως ανέφεραν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές. Στο χθεσινό κρησφύγετο-οπλοστάσιο, πάντως, η Αστυνομία έφτασε συνδυάζοντας παλαιότερες πληροφορίες και στοιχεία. Μάλιστα, στην Αντιτρομοκρατική επικρατεί αισιοδοξία ότι τα στοιχεία που διαθέτει μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικότερες επιτυχίες. Οπως έλεγαν αξιωματικοί, «υπάρχει γήπεδο να γίνει παιχνίδι».

To DNA των επιθέσεων

Οι βαλλιστικές εξετάσεις στα όπλα που εντοπίζονται μέρα με την ημέρα γίνονται κατά προτεραιότητα με αναφορά σε επιθέσεις στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί αντιαρματικά. Πρόκειται για τις επιθέσεις της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που έχει αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις επιθέσεις: στα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού, σε έκθεση αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη, στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι και στην ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό. Στις δύο πρώτες, η συγκεκριμένη οργάνωση είχε χρησιμοποιήσει RPG, που όμως αποδείχθηκε ελαττωματικό, καθώς δεν έπληξε τους στόχους.