Τα τελευταία χρόνια οι έλληνες Πρωθυπουργοί δεν τιμούσαν με την παρουσία τους την ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –άλλωστε δεν είναι παρά μια ευκαιρία για φωτογράφιση με το πλανηταρχικό ζεύγος, με περιορισμένες δυνατότητες για αποδοτικές συναντήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε την παράδοση και εξασφάλισε μία οικογενειακή φωτογραφία – ενσταντανέ με τους Ομπάμα και τον ίδιο χωρίς γραβάτα μαζί με τη σύζυγό του. Ομως κάπου εκεί τελειώνουν τα κέρδη της ελληνικής απόβασης στη Νέα Υόρκη, μιας και οι συναντήσεις με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής δεν προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης στη χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε ακόμη ένα θεαματικό άνοιγμα προς την Ουάσιγκτον –ο Πρωθυπουργός έφτασε να δηλώσει ότι βρήκε στις ΗΠΑ πολύ πιο ευήκοα ώτα για τις ελληνικές θέσεις περί ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Παραμένει ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο αν μια τέτοια κίνηση θα γίνει κατανοητή από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων –οι οποίοι, ας μην το ξεχνάμε, είναι οι δανειστές μας, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε μια διπλωματία –δήθεν –περικύκλωσης των δανειστών, όπως συνέβη τους πρώτους μήνες μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η εποχή της δημιουργικής ασάφειας ήλθε και παρήλθε χωρίς το παραμικρό όφελος –το αντίθετο συνέβη –για τη χώρα. Να μη χαθεί άλλος χρόνος –διότι είναι χρήμα!