«Βαρύ» είναι το πόρισμα της ΕΔΕ για την λειτουργία του Δαφνιού, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η έρευνα είχε διαταχθεί αμέσως μετά την φωτιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο, στις 4 Σεπτεμβρίου, κοστίζοντας τη ζωή τριών τροφίμων.

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) το μεσημέρι της Πέμπτης είχε συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει αποτελέσει…πηγή αρνητικών ειδήσεων τους τελευταίους μήνες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα ακόμη τραγικό γεγονός καταγράφτηκε στο Δαφνί: 34χρονος τρόφιμος, ο οποίος είχε εκδηλώσει αυτοκτονικές τάσεις, βρέθηκε νεκρός στο δάσος Χαϊδαρίου.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο 42χρονος ασθενής, ο οποίος κατάφερε να λυθεί, χτύπησε μέχρι θανάτου έναν 63χρονο τρόφιμο.

Απαντώντας στις καταγγελίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για σοβαρή υποστελέχωση, ο κ. Ξανθός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα καταβάλει προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο ίδιος άλλωστε, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Ψυχική Υγεία, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση του είναι να ολοκηρωθεί η ψυχιατρικη μεταρρύθμιση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε ό,τι αφορά τους ασθενείς του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα, που ορίζει ότι εάν κάποιος λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του απαλλάχτηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα το δικαστήριο διατάσσει την παραμονή του σε δημόσιο θεραπευτήριο.

Παρόλο όμως, που στα…χαρτιά προβλέπεται να υπάρχει φύλαξη σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τους ασθενείς της ειδικής αυτής κατηγορίας, στη πράξη δεν υπάρχει ούτε μία εξειδικευμένη μονάδα – όχι μόνο στο Δαφνί, αλλά σε όλα τα ψυχιατρικά ιδρύματα και δομές της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έδειξε διάθεση για την άμεση επίλυση του, προσθέτοντας ότι για να ληφθούν μέτρα είναι απαραίτητη και η συμβολή του υπουργείου Δικαιοσύνης.