Project Syndicate

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDG) που υιοθετήθηκαν στη Νέα Υόρκη από τον ΟΗΕ πριν από 15 χρόνια είναι μια καλή απάντηση σε όσους λένε ότι οι συμβατικές πολιτικές δεν φέρνουν αλλαγές. Δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι των MDG, αλλά έχει γίνει τεράστια πρόοδος. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τη φτώχεια, η θνησιμότητα των μητέρων έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό και εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πάνε στο σχολείο.

Επομένως οι διάδοχοι των MDG, οι Στόχοι Διατηρήσιμης Ανάπτυξης (SDG), έχουν τις προοπτικές να πετύχουν. Η πρόκληση, ωστόσο, είναι να γίνει πιο αποτελεσματική η θέσπιση στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέρει μαθαίνοντας από τα μαθήματα των τελευταίων 15 χρόνων.

Το ίδρυμά μου, το Africa Governance Initiative, δρα για τη μείωση της φτώχειας και την αύξηση της ανάπτυξης. Πρώτον, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει κόστος στην προσπάθεια επίτευξης πολλών στόχων. Τα SDG θέτουν 17 κύριους στόχους και 160 δευτερεύοντες. Οι κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να ορίσουν τις δικές τους προτεραιότητες ώστε να πετύχουν την πρόοδο που χρειάζονται περισσότερο. Δεύτερον, μόνο η ύπαρξη μιας καλής ατζέντας δεν είναι αρκετή. Οι στόχοι πρέπει να γίνουν σχέδια από τις κυβερνήσεις, για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πρόοδος. Τρίτον, το μέγεθος των SDG απαιτεί κάθε χρόνο χρηματοδότηση που ανέρχεται περίπου σε 11,5 τρισ. δολάρια.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να αυξηθούν οι πόροι που διαθέτουν οι κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Το μάθημα των τελευταίων 15 ετών είναι ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι εφικτή. Τα επόμενα χρόνια οι Στόχοι Διατηρήσιμης Ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε μεγαλύτερες επιτυχίες –ιδιαίτερα εάν οι στόχοι αυτοί συνοδευθούν από σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας των κυβερνήσεων να τους πετύχουν.

Ο Τόνι Μπλερ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1997 έως το 2007 και είναι πρόεδρος του Africa Governance Initiative.