Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οικοδεσπότης ήταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση «θεσμό» και είπε πως σήμερα θα κυκλοφορήσει στις ώρες των τριών πρωτευουσών το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε.

«Παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχαμε και οι τρεις μας, βρήκαμε τον χρόνο. Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτησή μας, αφορούσε θέματα της περιοχής μας, τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, και είδαμε ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας και όλα τα παρελκόμενα, τρομοκρατία και πρόσφυγες. Επίσης, το θέμα της Λιβύης».

Σε δηλώσεις του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είπε πως οι τρεις υπουργοί προετοίμασαν την τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα.

«Φροντίδα μας είναι η ευμάρεια των λαών μας, η σταθερότητα και σταθεροποίηση της περιοχής, η μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό, η προστασία των κοινοτήτων που υπάρχουν σε όλη τη Μέση Ανατολή τόσο πολιτισμικών όσο και θρησκευτικών» τόνισε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τους δύο συναδέλφους του να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 18-20 Οκτώβρη, για τη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για την προστασία των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για ακόμη ένα βήμα που οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών έκαναν, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της φιλίας και της από κοινού φροντίδας για την ειρήνη στην περιοχή και το οποίο θα αποτυπωθεί στο κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς αν καθορίστηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Μάλιστα θα προηγηθεί διμερής επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Ελ Σίσι, στο οποίο απηύθυνε πρόσκληση ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων.

«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή είναι η αναγνώριση των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των τριών χωρών» είπε.

Σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Σούκρι είπε πως ήταν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και αφορούσαν στην ενίσχυση των δεσμών των χωρών τους, αλλά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουν και συνδέονται με τις συγκρούσεις στην περιοχή.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην προάσπιση από μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια ισχυρότερη αιγυπτιακή συνεργασία εντός της ΕΕ» ανέφερε.

Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση για τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ, διότι είναι προς το αμοιβαίο όφελος, τόσο για τα μέλη της Ένωσης όσο και την Αίγυπτο και είναι μια σημαντική πτυχή των διεθνών σχέσεων της χώρας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από