Την πρόθεση της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα νέο σύστημα για τη χρηματοδότηση του δωρεάν «voucher» για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών, έκανε γνωστή ο ειδικός γραμματέας του Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης.

«Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης είναι ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να μπορούν να βρίσκουν θέσεις σε οικονομικά προσιτές τιμές -αν όχι δωρεάν- στους παιδικούς σταθμούς και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, να διασφαλίσει την ύπαρξη αυτών των θέσεων» είπε ο κ.Ιωαννίδης στον «104,9».

Συμπλήρωσε ότι ένα από τα μειονεκτήματα του υπάρχοντος συστήματος είναι, ότι το «voucher» για τους παιδικούς σταθμούς- ύψους περίπου 3.100 ευρώ το χρόνο- είναι το ίδιο και για μία οικογένεια, που έχει εισόδημα 6.000 ευρώ και για μία που έχει 12.000, ενώ θα μπορούσε σε κλίμακες να φτάσει και σε μεγαλύτερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, ο μέσος όρος του εισοδήματος των οικογενειών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν κοντά στις 11.000, ενώ φέτος προβλέπεται να είναι χαμηλότερα.

Συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68.000-70.000 οικογένειες.

«Δεν υπάρχει καμία αίτηση, που να έγινε από οικογένεια κάτω από το όριο της φτώχειας που να μην πήρε το voucher» διαβεβαίωσε.