O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας, ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί προκειμένου να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα όταν αυτά που πράττουμε δεν οδηγούν πουθενά. Κατά τη διάρκεια 50 ετών, οι ΗΠΑ άσκησαν έναντι της Κούβας μιας πολιτική που δεν κατάφερε να βελτιώσει την ζωή των Κουβανών πολιτών» τόνισε ο Ομπάμα.

«Έχουμε αλλάξει αυτήν την προσέγγιση. Συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων» προσέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η αλλαγή δεν θα επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα μόνο στην Κούβα, όμως είμαι πεπεισμένος ότι το να ανοιχτούμε (προς τους Κουβανούς) και όχι να εξαναγκάσουμε (τους Κουβανούς) θα ευνοήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει την ζωή των Κουβανών» σημείωσε.