Σημαντικές επαφές είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςστο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, υπογράμμισε ο έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του τα ξημερώματα της Τρίτης με τον πρωθυπουργό της γείτονος Εντι Ράμα.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Εντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά.

Επίσης δήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε στο Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί.

Με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, είχε επίσης συναντήσεις ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης κατά τη συνάντησή του με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια.

Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ενώ ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισημερινού αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγικήσημασία της ελληνοκινεζικήςσυνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

To πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την Τρίτη

Πυκνό θα είναι το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ καθώς στην ατζέντα του έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στις 16:30 – 17:00. Στις 19:30 – 21:00 θα συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη στις 23:00 ώρα Ελλάδος ενώ η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν έχει προγραμματιστεί για τις 00:40 – 00:50 ώρα Ελλάδος.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ και μετά θα έχει συνάντηση με την ομογένεια.