Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξηγήσει πώς η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας, και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει εποικοδομητικό συνεργάτη του υπάρχοντα συνασπισμού πολλών κρατών», είπε η Σελέστ Ουάλαντερ, η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάλαντερ πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος «δεν ευσταθεί».

Και για την Ουκρανία

Ο Ομπάμα θα πιέσει επίσης τον Πούτιν να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία τον Φεβρουάριο να αποσύρει τον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Ουάλαντερ.

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι τη Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), και αναμένεται να συζητήσει τη δέσμευση της Ινδίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, πριν από το διεθνές συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Θα συνομιλήσει επίσης με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, κάποια στιγμή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα μάλλον θα έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, παρά την συμφωνία για τα πυρηνικά που εσύναψαν πρόσφατα η Ουάσιγκτον και άλλες χώρες με την Τεχεράνη.

Η ομιλία του αμερικανού προέδρου στα Ηνωμένα Εθνη θα συμπεριλαμβάνει την φτώχεια, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός στον κόσμο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.