Νομοθετική παρέμβαση για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προκειμένου να μην μείνει κενό γράμμα προηγούμενη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους κρατούμενους για εξ αποστάσεως φοίτηση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με τη ηλεκτρονική επιτήρηση, μέτρο που οδηγεί στο γνωστό «βραχιολάκι».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι:

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».