Τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων περίπου 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων εκλάπησαν στην μαζική κυβερνοεπίθεση, που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη στα πληροφοριακά συστήματα των αμερικανικών δημόσιων υπηρεσιών (Office of Personnel Management).

Η κυβερνοεπίθεση οδήγησε στην υποκλοπή των στοιχείων 22 εκατ. ατόμων, ενώ 5,6 εκατομμύρια εξ αυτών έπεσαν θύματα κλοπής των δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους, κι όχι 1,1 εκατ. άτομα, όπως είχε ανακοινώσει αρχικώς η αμερικανική κυβέρνηση.

Την 4η Ιουνίου η υπηρεσία είχε ανακοινώσει πως είχε ανακαλύψει μια τεράστια παραβίαση της ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής της τον Απρίλιο, που είχε θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν κάθε νυν και πρώην υπαλλήλου του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι την επίθεση διέπραξαν κινέζοι χάκερ.

Η αμερικάνικη δημόσια υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι δυνατότητες κατάχρησης των δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι περιορισμένη αυτήν τη στιγμή, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Για τον λόγο αυτόν διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας θα επανεξετάσει τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει υπεξαίρεση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων σήμερα και στο μέλλον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο περιορισμός της κυβερνοκατασκοπείας.