«Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα βάλει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δήλωσε μάλιστα ευγνώμων «που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία» τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Η ΕΚΤ μπορεί να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας. Ωστόσο, προσγειώνοντας τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών, είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για αποφάσεις σχετικά με επέκταση ή αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Ευτυχώς υπήρξε συμφωνία»

Eυγνώμων για την συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας το μεσημερί της Τετάρτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαι ευγνώμων που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία», προσθέτοντας ότι «εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα».

«Η ΕΚΤ» πρόσθεσε, «συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολούθησε από κοντά την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA) σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

O ίδιος επεσήμανε ότι κατά την τελευταία ακρόαση του από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας ήταν δύσκολη και απαίτησε προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όσον αφορά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση. Υπενθύμισε δε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του QE ομόλογα μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για το QE

H ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει αν θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εν μέσω φημών ότι επίκειται άμεσα επέκταση του προγράμματος.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές (το outlook) για τον πληθωρισμό, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να αποφασιστεί αν οι παράγοντες αυτοί θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Περισσότερος χρόνος είναι απαραίτητος για να καθοριστεί αν η απώλεια της αναπτυξιακής ορμής στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινής ή μόνιμης φύσης και να αξιολογηθούν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πτώση στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια έντονης μεταβλητότητας στις αγορές», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, για την ετοιμότητα της ΕΚΤ για άμεση δράση είπε ότι «εάν κάποιοι από τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης εξασθενίσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες μεσοπρόθεσμα πιο ουσιαστικά από ό,τι αναμένουμε επί του παρόντος, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

«Το πρόγραμμα αγοράς παγίων διαθέτει επαρκή, εσωτερική ευελιξία. Θα προσαρμόσουμε το μέγεθός του, τη σύνθεσή του και τη διάρκειά του καταλλήλως σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερη ώθηση από τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

«Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και τον αντίκτυπό τους στο outlook για τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους περίπου 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2016, με αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να αυξηθεί σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίσθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Το ερώτημα, αν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση, «αξίζει πολύ πιο ενδελεχή εξέταση», δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας: «η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει σταθερότητα. Δεν πρέπει να ενεργούμε με έναν υπερβολικό τρόπο».