Να μαζέψουν τα συντρίμμια που άφησε η εκλογική αποτυχία της Κυριακής και να προχωρήσουν στην πλήρη ανοικοδόμηση του κόμματος οριοθετούν ως βασικούς στόχους για το επόμενο διάστημα τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

Ολοι τους γνωρίζουν ότι το εγχείρημα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο, όμως οι περισσότεροι από όσους πρωτοστάτησαν στην ίδρυση αυτού του φορέα είτε έχουν ζήσει τις δυσκολίες μιας συντριπτικής ήττας είτε επί δεκαετίες κινούνταν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οπότε έχουν ανάλογη εμπειρία.

Εκείνοι που έζησαν εκ των έσω το βατερλώ του Συνασπισμού στις εκλογές του 1993, το επαναλαμβάνουν συνέχεια. «Θα τα καταφέρουμε. Εδώ μπορέσαμε να αναστήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον ΣΥΝ τότε, σε χειρότερες για μας πολιτικές συνθήκες, δεν θα τα καταφέρουμε τώρα που ο λαός σύντομα θα βιώσει νέα χτυπήματα;».

Στο σημείο αυτό ρίχνουν και το βάρος της δουλειάς για τις επόμενες εβδομάδες. Στο να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση στη βάση του κόμματος, σε όσους έδωσαν από κοντά τη μάχη των εκλογών.

«ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ». Η απόφαση που ελήφθη κατά τις πολύωρες χθεσινές συσκέψεις στα γραφεία της Πλατείας Κάνιγγος ήταν μία: «Προχωράμε το εγχείρημα κανονικά, σύντομα θα δικαιωθούμε». Η προσπάθεια όμως θα αλλάξει κατεύθυνση και από συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής θα πρέπει να περάσουν στη βάση. Εκεί πιστεύουν ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Στο να καταφέρουν να ριζώσουν οι οργανώσεις βάσης που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ανά τη χώρα και να μην αρχίσουν να φυλλορροούν.

Αλλωστε, κεντρική εκτίμηση παραμένει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που στήριξαν τη Λαϊκή Ενότητα είχαν άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, οργανωτική σχέση με το κόμμα ή ήταν επιρροές του στενού αυτού πυρήνα. Αρα, όπως εκτιμούν, υπάρχει μια καλή μαγιά ανθρώπων που το επόμενο χρονικό διάστημα μπορούν να στηριχθούν οργανωτικά. Παράλληλα, αυτό θεωρήθηκε και η «αχίλλειος πτέρνα» του εγχειρήματος. Το γεγονός πως δεν κατάφεραν να διεισδύσουν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, πέρα από τον κομματικό περίγυρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες προγραμματίζουν μια μεγάλη εξόρμηση σε λαϊκές γειτονιές που τους γύρισαν την Κυριακή την πλάτη και σε χώρους δουλειάς, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα μέτρα που πηγάζουν από τη συμφωνία με τους θεσμούς. Παράλληλα, σε αυτές τις εξορμήσεις επιθυμούν να εγγράψουν και μέλη στο κόμμα, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις κομματικές τους οργανώσεις. Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της ανοικοδόμησης στη βάση, θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων. Συνέδριο, εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια επικεφαλής και ένα Πολιτικό Γραφείο.

Ομως θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη βάση. Επιμένουν ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς πιστεύουν πως η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απάνθρωπες –όπως τις χαρακτηρίζουν –απαιτήσεις του νέου Μνημονίου.

Για αυτόν τον λόγο προσβλέπουν στο να μετατραπεί η Λαϊκή Ενότητα σε μια κινηματική και πολιτική δύναμη που θα στηρίξει τον κόσμο απέναντι στον «μνημονιακό Αρμαγεδδώνα που βρίσκεται προ των πυλών».

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν το αναμενόμενο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Αποδίδουν όμως τις κακές επιδόσεις σε άλλους παράγοντες, αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αυτοκριτική για τις δικές τους αδυναμίες. Στην Κάνιγγος επιμένουν πως η μάχη ήταν δύσκολη και άνιση, καθώς θεωρούν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν όλο το εγχώριο και ξένο κατεστημένο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι βασικός στόχος των εκλογών ήταν η εκκαθάριση των αντιμνημονιακών βουλευτών που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως ενορχηστρωτή αυτής της προσπάθειας, ενώ συγκαταλέγει και το ΚΚΕ σε εκείνους που συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον του κόμματος, μη αναγνωρίζοντας σε καμία από τις δύο πλευρές τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές που έχουν με τη Λαϊκή Ενότητα.