Τα σημεία των προσυγκεντρώσεων των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ ήταν γνωστά εδώ και μέρες. Λίγη ώρα πριν από τις 19.30 από τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αθήνας, την Πλατεία Κάνιγγος, τους στύλους Ολυμπίου Διός, την Ομόνοια και τα Προπύλαια, ξεκίνησαν συντεταγμένα χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πανό και κόκκινες σημαίες, εικόνα που πλέον δεν συναντάς συχνά στις χώρες της Ευρώπης.

Κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιούνταν η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 20.00, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Περισσού. Εκεί ενώθηκαν με τους φίλους του κόμματος που βρίσκονταν στο σημείο μεμονωμένα, αλλά και με τις οργανώσεις της υπόλοιπης Αττικής που είχαν φθάσει νωρίτερα με πούλμαν. Από το Λαύριο έως την Ελευσίνα και από τη Νίκαια έως το Μενίδι. Αν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις έβγαζαν κυβέρνηση, σίγουρα θα ήταν του ΚΚΕ. Είναι άλλωστε το μοναδικό κόμμα που μπορεί ακόμα στις μέρες μας να κινητοποιεί με μεγάλη ευκολία χιλιάδες ανθρώπους.

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η ομιλία διαβάζονται μηνύματα στήριξης από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, ενώ η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού» του Θάνου Μικρούτσικου σε ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη ακούγεται δυνατά από τη μικροφωνική που έχει στηθεί στον χώρο.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Ελάχιστα λεπτά μετά τις 20.00 ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί ακριβώς μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκτός της δεδομένης συνέπειας του Περισσού με τον χρόνο, υπήρχε και το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπάγερν, γεγονός που ενέτεινε τις προσπάθειες να κρατηθεί το χρονοδιάγραμμα. Εγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με έντονες επευφημίες, χειροκροτήματα και συνθήματα.

«Την Κυριακή στην κάλπη Κάπα Κάπα Εψιλον». Πέντε φορές στην αρχή της ομιλίας του το επισήμανε ο Κουτσούμπας. Είτε για να ζητήσει με αυτό τον απλό τρόπο την ενίσχυση του κόμματός του είτε για να επιτεθεί εναντίον των άλλων κομμάτων είτε για να τονίσει πως με αυτό τον τρόπο «θα σπάσει το κλίμα απογοήτευσης, να χτυπηθεί η μοιρολατρία».

Επανέλαβε πως «η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για τον λαό», ενώ τόνισε πως η 21η Σεπτεμβρίου πρέπει να βρει το κόμμα του ενισχυμένο, ως λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή και στον δρόμο.