Η Ρωσία εμφανίζεται να συνεχίζει να υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ με επιπλέον μέσα, ανέφερε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, δύο μη κατονομαζόμενοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία έχει παρατάξει επτά άρματα μάχης σε συριακό αεροδρόμιο, στο πλαίσιο ενεργειών προετοιμασίας. Ενας από τους αμερικανούς αξιωματούχος ανέφερε πως 7 ρωσικά άρματα μάχης T-90 εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στην Λαττάκεια, προπύργιο των δυνάμεων του Ασαντ.

Σε ερώτηση για την στρατιωτική ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φαίνεται σίγουρα σαν να… συνεχίζουν να υποστηρίζουν – και ίσως ακόμα και με επιπλέον μέσα – το καθεστώς Ασαντ».

Πρόσθεσε πως οι δραστηριότητες της Ρωσίας στην Συρία δεν έχουν επηρεάσει έως τώρα τις προσπάθειες της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ενώ θα καλωσορίζαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στην μάχη ενάντια στο ΙΚ και μόνο στις επιχειρήσεις ενάντια στο ΙΚ, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κόστος ή προς όφελος μιας περαιτέρω ενίσχυσης και υποστήριξης στο καθεστώς Ασαντ», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για δήθεν μυστικές διαπραγματεύσεις της Μόσχας για το μέλλον του Ασαντ δεν είναι τίποτε άλλο παρά «υπαινιγμοί».

«Θέλω για ακόμη μια φορά να σας υπενθυμίσω ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ούτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ούτε σε προεδρικό επίπεδο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιους υπαινιγμούς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ επανέλαβε πως εναπόκειται αποκλειστικά στους Σύρους να αποφασίσουν το πολιτικό τους μέλλον.