Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν άσκησε σήμερα έντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου της συντηρητικής κυβέρνησης που έχει στόχο να καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και το οποίο περιέγραψε ως επίθεση ενάντια στους εργαζομένους και τα συνδικάτα.

Η συντηρητική κυβέρνηση «επιτέθηκε στους εργαζομένους με ένα νομοσχέδιο που θα δυσκολέψει τους εργαζομένους να σχηματίσουν ένα συνδικάτο και τους συνδικαλιστές να πραγματοποιούν απεργίες για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις τους», ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Daily Mirror.

Ο ριζοσπάστης Κόρμπιν που εξελέγη το Σάββατο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας είπε ότι ορισμένοι συντηρητικοί έχουν παρομοιάσει το νομοσχέδιο με «κάτι από φασιστική δικτατορία».

Ο πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Ντέιβις έχει πει ότι ορισμένα σημεία της νομοθεσίας θυμίζουν την δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία.

«Οι συντηρητικοί πλήττουν διπλά τους εργαζομένους, επιτιθέμενοι στα συνδικάτα που υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και πετυχαίνουν αυξήσεις μισθών και μειώνοντας τις φορολογικές πιστώσεις που παρέχουν ένα δίχτυ ασφάλειας για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν επισφαλείς θέσεις εργασίας», είπε ο Κόρμπιν, αναφερόμενος στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων αργότερα σήμερα. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι άνω του 50% των υπαλλήλων μιας εταιρίας θα πρέπει να συμμετέχουν στην ψηφοφορία πριν από μια απεργία προκειμένου η κινητοποίησή τους να είναι νόμιμη, ενώ τώρα δεν επιβάλλεται να υπάρχει απαρτία. Από τους συμμετέχοντες αυτούς, η πλειοψηφία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της απεργίας, κάτι που ισχύει και τώρα.