Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πλάνων-κηλίδα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια από ουγγρικό κέντρο προσφύγων έρχεται η δήλωση-προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα συλλαμβάνονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες περνούν «παράνομα» τα σύνορα της χώρας.

Η νέα αντιμεταναστευτική νομοθεσία της Ουγγαρίας τίθεται σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση ενός πελώριου φράχτη μήκους 175 χιλιομέτρων που σκοπό έχει να χωρίσει την Ουγγαρία από τη Σερβία μέχρι τον Οκτώβριο -και επικρίνεται από ευρωπαίους εταίρους της Βουδαπέστης.

Εν μέσω των σκηνών χάους που εκτυλίσσονται στα σύνορα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κέντρα κράτησης, ο Βίκτορ Ορμπάν εξήρε την αστυνομία για το «θαυμάσιο» και «χωρίς βία» έργο της μπροστά σε μη συνεργάσιμους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κατά τον ίδιο «εξεγέρθηκαν κατά της έννομης τάξης στη χώρα», όπως μεταδίδει το BBC.

Μιλώντας παράλληλα στους δημοσιογράφους κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλει δυνάμεις στην Ελλάδα για να «υπερασπιστεί» τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Επίθεση στην Ελλάδα για τα... αφύλακτα σύνορα

«Καθώς η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της (...) η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει ανθρώπινα μέσα, συνοριοφύλακες για να μεταβούν εκεί ώστε να υπερασπισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας» ανέφερε κατόπιν συνάντησής του με τον πρόεδρο της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της (σ.σ.: που αφορούν την προστασία των συνόρων) δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν» υπογράμμισε ο Ορμπάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε πως «η Ουγγαρία καταβάλλει προσπάθειες να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και πως ο Ορμπάν «έχει δίκιο να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει κατά πρώτο λόγο να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

«Η Frontex, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ, η Επιτροπή και το σύνολο της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν την Ουγγαρία» διαβεβαίωσε.