Η προοπτική του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού που λειτουργεί προς το παρόν διχαστικά και τροφοδοτεί την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν προεξοφλείται ότι θα επιβεβαιώσει τη συμμαχία του με τον Πάνο Καμμένο, ενώ για ανοιχτή σύγκρουση με το μέχρι πρότινος κυβερνητικό δίδυμο προετοιμάζονται οι άλλοι πέντε αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κεντρικός στόχος από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι είναι να αναγκαστεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη στάση του για την επόμενη, μετεκλογική ημέρα, επιμένοντας από την πλευρά τους να προβάλουν ως αναγκαιότητα τις ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, μέσα από τις οποίες θα προκύψει και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα μακράς πνοής.
Ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτό τον σχεδιασμό είναι προφανές ότι φιλοδοξεί να αναλάβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος όχι μόνο επικεντρώνεται στο ζήτημα των συναινέσεων και της πολιτικής σταθερότητας, αλλά από χθες δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει και το προνόμιο της δικής του πρωθυπουργίας, σε περίπτωση μιας εκλογικής επικράτησης της ΝΔ, εφόσον μια άλλη επιλογή τεθεί ως όρος προκειμένου να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

Στη βάση αυτή, στο πρώτο ντιμπέιτ δεν αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και στην αναζήτηση άλλων κατάλληλων προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο καθοδηγητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, δεν αναμένονται απόψε το βράδυ παραχωρήσεις που διαφοροποιούν την τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα του μεγάλου συνασπισμού προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε όλη τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας, ενώ η Κουμουνδούρου ξιφουλκεί και κατά των Βρυξελλών, με φόντο τη διασύνδεση των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους με την κυβερνητική σταθερότητα και τις εγγυήσεις που προσφέρει μια πλατιά βάση πολιτικής συναίνεσης στην Αθήνα.

Στην Κουμουνδούρου ξορκίζουν κάθε σενάριο για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και αρνούνται κατηγορηματικά ακόμη και να συμμετάσχουν σε σχετικές συζητήσεις και διεργασίες, για τον προφανή λόγο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ακυρώσει όλη την προεκλογική στρατηγική του κόμματος που στηρίζεται στη ρήξη με το «παλαιό κομματικό σύστημα».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας και σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο οξύνουν την αντιπαράθεση με τα κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), αλλά προχωρούν σε σφοδρή επίθεση και κατά του Ποταμιού, το οποίο στοχοποιούν ως «δημιούργημα συμφερόντων».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Παράλληλα, από την πόρτα που άνοιξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για έναν μεγάλο συνασπισμό ακόμη και με ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Λεωφόρο Συγγρού ευελπιστούν ότι θα περάσουν μετακινούμενοι ψηφοφόροι από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, δημιουργώντας πλέον μια καθαρή εικόνα πολιτικής ανατροπής στις επικείμενες κάλπες.

Στο γαλάζιο επιτελείο ο σχεδιασμός για την τελική εκλογική ευθεία επικεντρώνεται στην προσέγγιση των αναποφάσιστων, αλλά και στο ευμετάβλητο τμήμα της κοινωνικής βάσης που προκρίνει για την επόμενη ημέρα την πολιτική σταθερότητα και τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων που έχουν ψηφίσει Μνημόνια και υπεραμύνονται του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Η διαλλακτικότητα που προβάλλει ο αρχηγός της ΝΔ έχει στόχο την κρίσιμη μάζα που κινείται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε κατευθυνθεί ακόμη και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αναλυτές της Συγγρού αναφέρουν ότι διεμβολίζει και Το Ποτάμι όπως και ένα τμήμα των ψηφοφόρων που ακολουθούσαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα είναι ότι η αναφορά Μεϊμαράκη για άλλον πρωθυπουργό δεν έγινε τυχαία, απεναντίας ενισχύει το μήνυμα περί μεγάλου συνασπισμού με το οποίο επιδιώκει να απομονώσει τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, η συζήτηση που άνοιξε από τον Μεϊμαράκη θα έχει συνέχεια, καθώς μπορεί να διευρύνει τα όρια στα οποία θα κινηθεί η ΝΔ –διασφαλίζοντας τελικώς και τη δική του ανάδειξη στην πρωθυπουργία.

«Το θέμα δεν είναι αν θέλω ή δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός. Δεν είμαι αλαζόνας. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι για οκτώ χρόνια θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ. Εχει τυφλωθεί. Ζητούμενο δεν είναι να γίνω πρωθυπουργός. Με βάση το Σύνταγμα, θα πάρω την εντολή και θα σχηματίσω κυβέρνηση και θα είμαι πρωθυπουργός.

Απλώς θέλω να αποδείξω ότι δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα και αν αυτό είναι το μόνο θέμα, είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Αν συμφωνούμε σε όλα και μου πει ότι δεν θέλει να είμαι πρωθυπουργός –που δεν το πιστεύω, γιατί θεωρώ ότι έχει δεοντολογία μέσα του –θα είμαι πρωθυπουργός με τα κόμματα που θα συμφωνήσουν αν το βάλει» ήταν το δικό του στίγμα (στον Star).

ΣΚΩΠΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. Στη ρελάνς Μεϊμαράκη η Κουμουνδούρου αντέδρασε με σκωπτικά σχόλια, αναφέροντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ «αισθάνεται υπηρεσιακός αρχηγός» και «αδυνατεί να αναλάβει το βάρος της πρωθυπουργίας». Ενδεικτική ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος συνέδεσε την κίνηση Μεϊμαράκη με μια παρασκηνιακή προσπάθεια, εντός και εκτός συνόρων, για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού.

Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα αντιταχθεί σε μια συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα απαξιωτικός και για Το Ποτάμι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέλαβε, ουσιαστικά, να αιτιολογήσει την αρνητική στάση της Κουμουνδούρου, προεξοφλώντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία η διαπραγμάτευση για απομείωση του χρέους από μια κυβέρνηση που στηρίζει νεοφιλελεύθερες ή «ουδέτερες» πολιτικές.

Με την ίδια απάντηση, ο Τσακαλώτος σχολίασε και τις δηλώσεις αξιωματούχου από την Κομισιόν περί της ανάγκης να υπάρξει μετεκλογικά ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας, τις οποίες αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», επιμένοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Με παρέμβασή του στον Βήμα 99,5, πάντως, ο πρώην υπουργός αν και εξέφρασε την αντίθεσή του για σύμπραξη με τη ΝΔ και Το Ποτάμι, εμφανίστηκε διαλλακτικός για μια πολιτική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ εφόσον επιστρέψει στον δρόμο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως είπε, ενώ παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Οχι δεν το βλέπω το ενδεχόμενο μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Και ούτε θα το υποστήριζα. Τώρα, βέβαια, θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Αλλά εγώ, προσωπικά, δεν θα το υποστήριζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προεξόφλησε, παράλληλα, ότι θα βρεθεί κυβερνητική λύση από την επόμενη Βουλή, ενώ διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες τις δυνάμεις που θα επιδίωκαν νέα εκλογική αναμέτρηση.

Θετική στάση από τον Πανούση

Υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, επισημαίνοντας (στο Πρακτορείο 104,9) ότι «ο βασικός στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη μισή Βουλή αντίθετη».