Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα χρηματοδοτήσει περικοπές φόρων ύψους 35 δισ. ευρώ με τη μείωση των κρατικών δαπανών και θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με τον οικονομικό του σύμβουλο.

«Σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη μείωση στη φορολογία μέσω περικοπών στις δαπάνες και με περισσότερο περιθώριο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές παραμέτρους που σήμερα έχουμε» ανέφερε ο σύμβουλος του Ρέντσι, Γιοράμ Γκούτγκελντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρώμη. Ο στόχος για έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί φέτος στο 2,6% και η Ιταλία προφανώς θα ζητήσει αναθεώρηση του στόχου αυτού για το 2016. Η χώρα αναμενόταν μέχρι τώρα να έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Ο Ρέντσι είναι τώρα πιο ισχυρός λόγω της ανάκαμψης που συντελείται στην οικονομία της Ιταλίας. Στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο η Ιταλία αναπτύχθηκε περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν. Επίσης η ανεργία κατέγραψε απροσδόκητη μείωση τον Ιούλιο. Ο σύμβουλος του Ρέντσι αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην απασχόληση στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ρώμη στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων διευκόλυνση των απολύσεων αλλά και των προσλήψεων προσωπικού. Ο Ρέντσι θα παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό της χώρας στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν θα πετύχουμε μόνο τους στόχους μας για την ανάπτυξη αλλά πιθανότατα θα τους ξεπεράσουμε» ανέφερε ο Γκούτγκελντ. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «έχει ανεβάσει ταχύτητα» καθώς βγαίνει από τη μεγαλύτερη ύφεση της Ιστορίας της, προσέθεσε ο ίδιος.

Η ανάπτυξη στην Ιταλία αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, να φτάσει το 0,9%. Μέχρι πρόσφατα η Ρώμη έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,7%. Οι προβλέψεις για το 2016 κάνουν λόγο για αύξηση της ανάπτυξης στο 1,4%. Ο σύμβουλος του Ρέντσι είναι επικεφαλής προγράμματος αναθεώρησης των δαπανών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν το 2016 τα 10 δισ. ευρώ.

© Bloomberg News