Η Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας υποσχέθηκε ότι δεν θα υποκύψει στους «τρομοκράτες», επιβεβαίωσε την Τρίτη μια χερσαία επιχείρηση «μικρής διάρκειας» των στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ για να καταδιώξουν κούρδους αντάρτες που πραγματοποίησαν την Κυριακή επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 16 τούρκων στρατιωτών.

«Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διέσχισαν τα ιρακινά σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις», δήλωσε τουρκική κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η επιχείρηση αυτή είναι «μικρής διάρκειας», πρόσθεσε η πηγή αυτή, χωρίς να διευκρινίσει έως πότε θα συνεχισθεί ή αν εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι δεν θα «εγκαταλείψει τη χώρα στους τρομοκράτες», έπειτα από μια σειρά από ενέδρες των ανταρτών του PKK, οι οποίοι σκότωσαν συνολικά 30 αστυνομικούς ή στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Δεν εγκαταλείψαμε ούτε θα εγκαταλείψουμε το έθνος σε τρεις ή πέντε τρομοκράτες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Στη χώρα αυτή, το κοιμητήριο των μαρτύρων δεν έμεινε ποτέ αδειανό. Φαίνεται πως δεν θα μείνει ποτέ και στο μέλλον», πρόσθεσε. «Αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία, η οποία ξεπέρασε πολυάριθμες κρίσεις, θα καταφέρει να απαλλαγεί από την πληγή της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Μετά την επίθεση της Κυριακής στην Νταγκλίτσα, η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε σφοδρά στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας τα στρατόπεδα του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα, μερικές ώρες πριν από την ταφή των 16 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Νταγκλίτσα, 14 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε άλλη ενέδρα του PKK που είχε στόχο ένα μικρό λεωφορείο των δυνάμεων της τάξης, αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης από πηγή των δυνάμεων ασφαλείας έγινε γνωστό πως αντάρτες του PKK έπληξαν σήμερα με αντιαρματική ρουκέτα ένα θωρακισμένο όχημα της τουρκικής αστυνομίας στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις αστυνομικοί.